Ugrás a tartalomra
Pixabay

Szinte sokkolták a testkamerás magyar rendőrök a gyalogosokat

2021.05.16
13:30
Forrás
police.hu, kozlekedesbiztonsag.kti.hu
Miről is szólt a háromnapos, Zebra-terv névre keresztelt rendőri akció Magyarországon?

A magyar rendőrség május 11. és 13. között elsősorban a gyalogosokra fókuszáló baleset-megelőzési ellenőrzést tartott.  Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. A baleset-megelőzési ellenőrzés során a rendőrök testkamerát és civil járműveket is bevetve, a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken ellenőrizték a gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását.

Az országos akcióban közel 1200 rendőr vett részt 136 testkamerával és 562 járművel, több mint 1000 helyszínen. A járművezetők esetében 564 fővel szemben közigazgatási bírságot, 1099 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki a járőrök, 412 esetben figyelmeztetésben részesítették, 130 alkalommal azonban feljelentették a sofőröket. A rendőrök 244 gyalogost helyszíni bírsággal sújtottak, míg 907 főt figyelmeztetésben részesítettek és 25 személyt feljelentettek.

A gyalogosokat szinte sokkolta a rendőrség akciója. Ők eddig csak ritkán találkoztak, ha találkoztak egyáltalán olyan rendőrrel, aki szabálytalanul közlekedő gyalogosokkal szemben intézkedett volna. Bár a rendőrség állítja, ők minden szabálytalankodóval szemben egyformán eljárnak, legyen az autós, motoros vagy éppen gyalogos, a gyalogosokkal szembeni fellépés eddig legalábbis nem volt túl gyakori.

Ezért is döbbentette meg a szinte kizárólag csak gyalog és közösségi közlekedéssel közlekedőket, hogy egyszer csak megállítja őket egy civil, rendőrigazolványt villant, igazolja magát, majd a testére rögzített kamerára mutatva közli a döbbent gyalogossal, hogy fáradjon a közelben parkoló autóhoz, mert ilyen és ilyen szabálysértést követett el, aminek most következményei lesznek.

Azt, hogy feleannyi gyalogossal szemben alkalmaztak valamilyen szankciót, mint autóssal, a rendőrség azzal indokolta, hogy ez volt az első eset, amikor a szabályszegő gyalogosokkal szemben célzott akciót indítanak. Ez volt az első, de aligha az utolsó ilyen akció! – szögezték le.

Mivel az első Zebra-terv éppen A Kulturált közlekedés napján indult akció volt, a rendőrség bevallottan nem akart keménykedni a gyalogosokkal szemben. Ez is a magyarázat arra is, hogy míg az autósok közül 1099-en kaptak helyszíni bírságot és 130 ellen tettek feljelentést a járőrök, a gyalogosok közül csak 244-et bírságoltak meg a helyszínen, és csak 25 ellen tettek feljelentést. Ugyanakkor a 412 autóssal szemben 907 gyalogos kapott figyelmeztetést azután, hogy rajta kapták valamilyen enyhébb fokú szabályszegésen.

A rendőrség illetékesei azt mondták, a testkamerákat nem szerelik le a rendőrökről. Később is számíthatnak a gyalogosok arra, hogy testkamerás, civilruhás rendőrök ellenőrzik őket. És mivel a zebrán bekövetkező közlekedési balesetek közel felét a gyalogosok okozzák a figyelmetlenségükkel és a rájuk vonatkozó szabályok be nem tartásával, a rendőrség sejtetni engedte, hogy nem feltétlenül lesznek tartósan olyan elnézők velük szemben sem, mint a mostani akcióban voltak.

Magyarország
rendőrség

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.