Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szombaton aratóverseny Györgyénben

2019.07.09
16:05
2019.07.09
17:14
Forrás
Pannon RTV
52-ik alkalommal rendezik meg idén az aratók versenyét szombaton Györgyénben.

Az aratás valamikor nagy összefogást igényelt, és kézi erővel gyűjtötték be a földművesek a gabonát. Általában összefogtak a rokonok és egymásnak segítve takarították be a termést. Az aratók versenye ezt a hagyományt eleveníti fel. A hagyományápoló megmérettetésre a házigazdákon kívül július 13-án Magyarországról, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeznek résztvevők.

Pannon RTV

Ljiljana Dulić, elnökhelyettes, Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete, Szabadka: „Nyolckor tartjuk a hagyományos aratóreggelit a földeken és kilenckor harangszóval veszi kezdetét az aratóverseny. A régi gépek és cséplőgépek bemutatója tíz és tizenkét óra között lesz. Ezzel egyidőben zajlik a tarhonyafőző verseny, tizenegykor kihirdetjük a főzőverseny győztesét, majd gyermekfoglakozások következnek. Délben az aratóverseny győztesét hirdetjük ki, majd kiosztjuk a köszönőokleveleket, és ezután fél egytől ünnepi uzsonnát szolgálunk fel a vendégeknek és az aratóknak.”

aratóverseny
Györgyén
hagyomány

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű