Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szőttesműhelymunka-találkozó Sztapáron

2020-09-10
17:56
2020-09-10
20:46
Forrás
Pannon RTV
A szőttesek és a hagyományőrzés mellett a női foglalkoztatásra is felhívták a figyelmet.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Hatodik alkalommal tartanak Sztapáron szőttesműhelymunka-találkozót. A tapasztalatcsere és a képzés mellett az esemény célja felhívni a figyelmet a női munkaerő foglalkoztatásának fontosságára és a kulturális hagyományok megőrzésére.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A találkozóra a környékbeli településekről érkeztek a résztvevők, de Novi Pazarból és Pirotból is, ahol ugyancsak tartanak szőttesműhelymunka-találkozókat. A sztapári szőnyegeken a virágminták és a tarka színek dominálnak. Katarina Dmitruk, elnök, Arany Kezek Egyesület, Zombor: „Mi itt, Vajdaságban horizontális szövőszéken dolgozunk, mint ezek itt most, mindegy, hogy asztali vagy álló. Dél-Szerbiában, Pirotban vertikális szövőszéken dolgoznak, és más a munkatechnika. Mi Pirotban a kolónián tanulunk egy kicsit tőlük, ők mikor eljönnek, tanulnak egy kicsit a mi munkáinkból. Hasonló, csak a technika tér el némileg.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A kézműves foglalkozásoknak jelentős munkahelyteremtő potenciáljuk van, ha a termékek megtalálják a helyüket a hazai és a külföldi piacokon is. Violeta Jovanović, elnök, Etno-hálózat: „Hisszük, itt a pillanat, hogy a Külügyminisztérium ellássa a külföldi nagykövetségeinket kézműves alkotásokkal, mint protokollajándékokkal, ami biztos munkát teremtene nők százai számára, és ami ugyanolyan fontos, hozzájárulna Szerbia imázsának az erősítéséhez a világban.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A sztapári szőttes kiemelkedő népművészeti érték. Három szőnyeget jelöltek az UNESCO világörökségi listájára is. Zorana Mihajlović, kormányalelnök, Szerbia: „Amit mi, mint állam megtehetünk minden falusi és egyéb nő számára, akik be szeretnének kapcsolódni ilyen programokba, hogy elfogadunk bizonyos törvényeket. Remélem, hogy a leendő kormány dolgozik majd rajta, ezek a törvények pedig a kézművességre, a szociális vállalkozásra, a nemi egyenjogúságra vonatkoznak.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az eseményen jelen volt több állam nagykövete is, akik a műhelymunka-találkozókat anyagilag is támogatják.

Sztapár
szőttes
műhelymunka-találkozó
műhelymunka
kézműves
nők
Zorana Mihajlović

Most

22:55, Frissítve: 07:16

Visszatér a Közügyek

A Pannon Televízió hírháttérműsora hétfőtől hétköznaponként 18 óra 5 perctől lesz látható a csatornánkon. A szerkesztők, a műsorvezetők és a készítők már készülnek a kezdésre.
19:30

Elhunyt Mira Furlan

66. életévében elhunyt Mira Furlan horvát színművész, aki az egykori jugoszláv filmgyártás és színjátszás megkerülhetetlen alakja volt. Számos feledhetetlen alakítást hagyott maga mögött.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Egyre kelendőbbek a palicsi ingatlanok

Elsősorban a turisztikai beruházásoknak köszönhetően megnőtt az ingatlanok iránti érdeklődés Palicson. Az épülő wellness-központ egyre több belgrádi és más szerbiai városból, sőt külföldről érkező családot vonz a településre.