Ugrás a tartalomra

Távcsővel és spektívvel a madarak nyomában

2021.10.02
12:46
2021.10.02
17:20
Forrás
Pannon RTV
Október első hétvégéjén tartják az Európai Madármegfigyelő Napokat.

A kontinens-szerte megrendezett akcióba Szerbia számos pontján csatlakoztak. Az esemény célja, hogy a madárvonulás megfigyelésével, bemutatásával felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára. A Palicsi-tavat körbejárva a helyi érdeklődők is madarásztak a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őreinek vezetésével, ahol számos vízi madárfajt figyeltek meg.

Távcsövet és spektívet ragadtak az érdeklődök, akik a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őreivel együtt járták a Palicsi-tó kettes szektorát, minél több madárfaj után kutatva.

Kollár Laura: „Mivel táborokba is járok, és szeretem ezt a világot, ezért úgy gondoltam, hogy eljövök ma megnézni, mivel ez az első alkalom, hogy eljöttem a madármegfigyelésre.”

Több évtizedes hagyományra tekint vissza a nemzetközi esemény. Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége indította útjára 1993-ban. A megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról.

Szekeres Levente, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Egyrészt felmérjük, hogy a területen jelenleg milyen madarak tartózkodnak itt és mekkora számban fordulnak elő, emellett közcélt is szolgál, mivel bárki becsatlakozhat ebbe a programba, és tulajdonképpen alapvető tudást sajátíthat el a madarakról, illetve arról, hogy hogyan kell feltérképezni a madarakat, hogy mennyi madár van az adott területen, lényegében erről van szó.”

A Palicsi-tó és környéke védett terület, a tavon elhelyezkedő madárszigeteken pedig a legnagyobb számban fordulnak elő madarak a környéken.

Pajić-László Iván, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Dankasirály jelent meg a legnagyobb számban, tőkés récék, szárcsák, kárókatonák, szürke gémek, ezek a tipikus fajok, amelyek ezeken a területeken megjelennek. Ma, a nagy szél miatt ritkaságot nem sikerült ma megfigyelni, de ez ne gátol meg minket, hogy tovább kutassunk és figyeljünk, hogy lesz-e valami érdekesség.”

Szerbia számos pontján zajlik madármegfigyelés a hétvége folyamán. A két nap során összegyűjtött adatokból az összesítés után kiderül, mely európai országban figyelték meg a legtöbb madarat.

Európai Madármegfigyelő Napok
Palics-Ludas Közvállalat
Szekeres Levente
Palicsi-tó
Pajić-László Iván

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.