Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Távolodik a világ a kitűzött klímacéloktól

2023.03.22
15:42
2023.03.22
15:53
Forrás
MTI
A világ ma távolabb van a 2015 végén Párizsban elhatározott klímacéloktól, mint az elfogadásuk pillanatában – figyelmeztetett Áder János New Yorkban, az ENSZ legmagasabb szintű vízügyi fórumának ülésén.

A volt magyar köztársasági elnök rámutatott, a vízről és higiéniáról szóló célkitűzés megvalósulásától is távolabb állunk, mint 2015-ben. Áder felhívta a figyelmet arra, hogy a népesség és az energiafogyasztás növekedése exponenciálisan növeli meg a víz iránti igényt. A mostani tendenciák folytatódása esetén 2050-re a világ akkor várt népességének mintegy fele él majd vízhiányos régióban. 

Áder János beszámolt Magyarország vízzel kapcsolatos intézkedéseiről, ilyen a 4 ezer kilométernyi folyami gátrendszer karbantartása, az elmúlt 10 évben a biodiverzitásra, a nemzeti parkok fejlesztésére fordított 41 milliárd forint, valamint világon egyedülálló Duna-Dráva-Mura bioszférarezervátum megalakítása. A volt köztársasági elnök Magyarország eredményei között említette azt is, hogy a szennyvizek 95 százaléka tisztítottan kerül vissza a környezetbe. Kiemelte, jövőbeli feladat egyike Közép-Magyarország elsivatagosodásának megállításával kapcsolatos cselekvés, a nap- és szélenergia hasznosításának és hálózatainak jobb kihasználása érdekében a meteorológiai információs rendszer fejlesztése, valamint a víziközműhálózat korszerűsítésének felgyorsítása. 

Áder János
klímaváltozás
víz
aszály
vízgazdálkodás

Most

Népszerű