Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A téli madáretetésről tanultak az ovisok

2022.09.15
13:34
2022.09.15
17:44
Forrás
Pannon RTV
Három madárodúval és egy madáretetővel gazdagodott a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény moholi Búgócsiga épülete. Az ajándékokat a Zöldike Civil Szervezet az Ifix Ifjúsági Szervezet támogatásával hozta el a gyerekeknek.

A madarak védelméről szóló előadást a Varázsló óvódás csoport 28 gyermeke hallgatta végig. A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet elnöke mesélt nekik a téli etetésről, valamint az odúkról és etetőkről. A gyerekek is készültek, otthonról hoztak magokat.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet rendszeresen tart előadásokat az iskoláskor előtti intézményekben, felhívva a figyelmet a madarakra és azoknak a megvédésére, főként a téli hónapokban. Az akciók annyira sikeresek, hogy sok gyerek már otthon is készített madáretetőt.

A gyerekek és a szervezetek tagjai elhelyezték a madáretetőt a már meglévő rovarhotel mellé, valamint a 3 új madárodút is.

Bájity Ferenc, elnök, Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet: „Legtöbb figyelmet a cinkékre fordítunk, a verebek is hasznosak, különben minden madár fontos a természetben, de erre a kettőre és a fekete rigóra, mivel ezek sok rovart össze tudnak szedni. Tudjuk, hogy a cinke évente majdnem 80 kiló rovart össze tud szedni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeknek a madaraknak, madárfajoknak rakjunk ki madárodúkat."

A 32 milliméteres röpnyílású madárodú a cinegének felel meg, míg az 50 milliméteres a verebeknek és a rigóknak. A hideg hónapokra pedig új feladatot kaptak az óvodások - feltölteni az új etetőt olajos magvakkal, így segítve a madarakat.

Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény
madáretető
madárodú

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.