Ugrás a tartalomra
Nagy a nyüzsgés
Pannon RTV / Lukács Attila

Téli oratórium a muzslyai Emmausz kollégiumban

2018-01-10
18:30
2018-01-10
18:46
Forrás
Pannon RTV
A héten még szünetel a tanítás, a kollégisták hazaköltöztek, de a muzslyai Emmausz kollégiumban a héten mégis nagy volt a zsibongás.

Ma ért véget a téli oratórium, melynek a kollégium adott otthont. A tanítási szünetben sok gyerek nem tudja hasznosan eltölteni a szabadidejét. Különösen télen maradnak szobájukban, a számítógép mellett. A muzslyai gyerekekre ez nem vonatkoztatható legtöbb esetben. Barna Léda, tanuló, Szervó Mihály ÁI, Muzslya: „Legjobban tetszik a kézműveskedés. De még tetszik az is, amikor kinn játszok az udvaron.”

A muzslyai plébánián harminc évvel ezelőtt kezdték meg az oratóriumok szervezését és azóta hagyománnyá vált. A napi foglalkozások katekézissel, beszélgetéssel és közös énekléssel kezdődnek. Utána pedig mindenki kiválasztja magának azt, amit kedvel. Kalapis Sztoján, szalézi szerzetes, kollégiumvezető: „Nagyon jó ez az oratórium, mert elvonjuk a gyerekeket a videózástól, meg a számítógéptől, mobilozástól. Itt arra tanítjuk őket, hogy az nélkül is el lehet tölteni az időt.”

A gyerekekkel harminc animátor foglalkozott. Asztalos Dávid, animátor: „A legkedveltebb a fiúk számára a futball. Azt okvetlenül játszani kell velük. A délutáni foglalkozások viszont olyan csoportos feladatok, amelyen mindannyian jól tudnak szórakozni.”

Az oratóriumra járó gyerekeknek csaknem a fele alsós. Ez azt mutatja, hogy a szülők szívesen engedik a gyereküket a foglalkozásokra. Köztük sok a visszajáró. Rapos Emma, animátor: „Vannak, akik óvoda óta járnak ide. Vannak itt olyan foglalkozás-vezetők is, akik óvodás koruk óta járnak az oratóriumra és most már animátorok.”

A muzslyai plébánián megtartott nyári és téli oratóriumon évente több száz gyerek fordul meg. Két évvel ezelőtt a nyári foglalkozáson 270-en voltak.

oratórium
Muzslya
Emmausz kollégium

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.