Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Lukács Attila

Téli Találkozók Magyarittabén

2019-01-27
22:01
2019-01-27
22:08
Forrás
Pannon RTV
A következő két hónapban lesz álarcosbál, kolbászfesztivál, valamint színi előadásokat és művelődési esteket tartanak

A bánáti Magyarittabén, a felújított Művelődési Otthonban tegnap megtartották a Téli Találkozók eseményfolyam nyitórendezvényét.

Pannon RTV / Lukács Attila

Magyarittabé egy fogyatkozó bánáti közösség. Ezért fontos, hogy a Művelődési Otthon felújítása miatti kényszerszünet után sikerült folytatni a Téli Találkozókat. Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Igaz, hogy évről-évre sajnos mindig kevesebben vagyunk. De, ameddig mi itt vagyunk, addig Téli Találkozó is lesz. Lehet, hogy nem ebben a formában – de meg fogjuk szervezni. Biztos, hogy kevesebb néző lesz, ugyanis a falunkból 250-en elmentek. De egy-egy ilyen alkalomkor megjelennek, visszajönnek és támogatnak bennünket.”

Pannon RTV / Lukács Attila

A Téli Találkozók Bánát leghosszabb múltú művelődési rendezvénye. 1976-ban indították útjára, a falu szülöttének, Deák Ferenc írónak ötlete nyomán. A délszláv háborúk alatt, valamint a Művelődési Ház felújítása miatt szünetelt a rendezvény. Víg Etel, Magyarittabé: „A helyieknek nagyon fontos a Téli Találkozók rendezvénysorozat. Hosszú hagyománya van. Fontos, hogy összejöjjenek az emberek, barátkozzanak, szórakozzanak. Ez mellett szép műsorokat is láthatunk a tél folyamán.”

A Falunap mellett ez a legfontosabb rendezvénye a településnek. Simon Angéla, Magyarittabé: „Ilyenkor összejönnek a helyiek, akik pedig nem itt élnek, visszalátogatnak. Programokkal készülünk, a táncosok is fellépnek, illetve hívtunk még másfelől vendégeket.”

Pannon RTV / Lukács Attila

A megnyitó Huszár Rozália munkáinak kiállításával, valamint sütemény-bemutatóval kezdődött. Az ünnepi műsorban felléptek a magyarcsernyei, a szerbittabei és a toráki műkedvelők. A rendezvény jó bemutatkozási alkalom volt a helyieknek is. Boros Beáta, elnök, Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, Magyarittabé: „A megnyitó műsoron az idősebb tánccsoport vesz részt, a Csavargók. Az idén másképp szervezzük meg a maszkabálat, mint az eddigi években. Sajnos a falu lakossága eléggé lecsökkent, így a gyerekeket vontuk be és a farsangi napokat a gyerekek számára tartjuk meg. A záróműsort teljes egészében mi szervezzük.”

A jövő hétvégén a nagykikindai Egység Magyar Művelődési Egyesület színjátszói mutatkoznak be. A 37. Téli Találkozók záróműsora március 16-án lesz.

Magyarittabé
Téli Találkozók

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.