Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Téli üzemmódba kapcsol a Palicsi Állatkert

2021.11.18
15:28
2021.11.18
18:46
Forrás
Pannon RTV
A borúsabb napokon se hagyjuk magányosan az állatokat, hiszen a társaság kölcsönösen jó gyógyír a téli depresszió ellen.

Téli üzemmódba kapcsol a Palicsi Állatkert, de továbbra is nyitva tartja kapuit a természet kedvelői előtt. A hideg napokban is várja látogatóit, hiszen most is sok állatfaj kint tartózkodik. Ami viszont nagyon fontos, hogy ilyenkor nagyobb figyelmet igényelnek. Arra voltunk kíváncsiak, milyen változásokat hoz a hideg időszak az állatkertben. Az oroszlánok még élvezik az utolsó napsugarakat, a gondnokok viszont már megkezdték a fűtés beállítását. Az állatkertben egyébként gázzal és árammal fűtenek.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A jávorantilop az időjárás helyett inkább a mai ebédjével foglalkozik, mit sem törődve jelenlétünkkel. Az emberekéhez hasonlóan az állatok immunrendszerét is erősíteni kell ebben az időszakban. Ezt a takarmány változtatásával oldják meg. Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Mennyiségileg annyira nem növeljük, inkább minőségileg, ilyenkor kalóriásabb kaját biztosítunk számukra. És ahogy az előbb mondtam, a vitaminokat ilyenkor ősszel és a télies időszak előtt megnöveljük. Tehát fokozatosan többet adunk nekik, mivel napfény nincs, D-vitamin sincs, ők eleve nem jutnak hozzá a legelési módszerekhez.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Kevesebb víz fogy a hideg hónapokban, de az önitató rendszert így is többször ellenőrzik naponta, főként az itatóedényeket a reggeli fagyok után. A medvének ezzel még nincs gondja, láthatóan még élvezi a kinti iszogatás pillanatait. Az állatok mellett különös igényt fordítanak a növényzet megóvására, többek között a banánfákat is visszavágják és letakarják. Decemberre az állatkert igazi téli hangulatban pompázik. „Aki volt kint télen, amikor leesik a friss hó, a Palicsi Állatkert parkja, az gyönyörű. Tehát olyankor az a friss érintetlen hóban itt sétálgatni és a fákat lesni és azt a szép téli tájat, azt a finomságot. Érdemes eljönni, mindenféleképp télen az állatkertbe.”

Ilyen invitálás után a hidegben sem érdemes kihagyni az állatkert látogatását, hiszen a tapír és a majmokon kívül legalább pár órára minden állat kint tartózkodik a szabadban, így változatlanul élvezhetjük közelségüket.

Palicsi Állatkert
Jánosi Tibor
állatok

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.