Ugrás a tartalomra

Természetjárással egybekötött kerékpártúra Palicson (videó)

2016-06-04
13:32
Biciklitúrát szerveztek Palicson
Biciklitúrát szerveztek Palicson. Kerékpározás közben a környék természeti szépségeit szerették bemutatni az érdeklődőknek a szervezők. A palicsi víztorony mellől indult a helyi természeti értékeket bemutató biciklitúra. A szervezők több mint 30 embert vártak a rendezvényre. Cvijin József nagy lelkesedéssel készült az eseményre. Idős kora ellenére még most is szívesen jár el a hasonló túrákra. Cvijin József: „Nekem ez az életem. Miért? Azért mert valamikor aktív kerékpározó voltam, versenyző a szabadkai Spartacusban, főleg onnan maradt. 72 éves vagyok, de a kerékpár az az életem.” A túrán a résztvevők a Palicsi-tó környékének ökoszisztémájával ismerkedtek meg, illetve annak megőrzéséről hallhattak információkat. Vinkó Tamás, a Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke elmondta, elsősorban a helyieket várták az eseményre, amely része az Ismerd meg, fogadd el, vegyél részt nevű projektumuknak, amellyel be szeretnék mutatni a Palicsi Természeti Park értékeit, illetve az úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatásokat.Vinkó Tamás, elnök, Riparia Természetbarátok Egyesülete: „Ennek a túrának a megállóhelyein lesz szó tulajdonképpen ezekről a szolgáltatásokról, például, hogy egy parknak, egy lombhullató fákból álló parknak az ökoklímára gyakorolt hatása milyen, például, hogy a nádasoknak milyen fenntartó szerepe lehet, partvédelem, akár ívóhely, akár pedig víztisztításban, illetve különböző, még fennmaradt élőhely típusok, sztyeppek, szikesek, vagy például a szürke marhák által éppen revitalizáció alatt álló mocsaras zsombék, sások területekről. És akkor ezeket így egy történetet összerakva tudhatják meg a részvevők, hogy mik is azok az ökoszisztéma szolgáltatások, miért fontosak, és mit tehetünk azért, hogy megmaradjanak, illetve javuljanak ezek a szolgáltatások.” Az egyesület elnöke szerint a projekt során szeretnének még gyalogtúrákkal és előadásokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy a palicsiak minél jobban megismerjék lakóhelyük természeti értékeit. A kirándulás a Vér-tó északi partján ért véget, ahol piknik várta a túrázókat.
Palics
Riparia Természetbarátok Egyesülete
természetjárás
kerékpártúra

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.