Ugrás a tartalomra

Természetjárással egybekötött kerékpártúra Palicson (videó)

2016-06-04
13:32
Biciklitúrát szerveztek Palicson
Biciklitúrát szerveztek Palicson. Kerékpározás közben a környék természeti szépségeit szerették bemutatni az érdeklődőknek a szervezők. A palicsi víztorony mellől indult a helyi természeti értékeket bemutató biciklitúra. A szervezők több mint 30 embert vártak a rendezvényre. Cvijin József nagy lelkesedéssel készült az eseményre. Idős kora ellenére még most is szívesen jár el a hasonló túrákra. Cvijin József: „Nekem ez az életem. Miért? Azért mert valamikor aktív kerékpározó voltam, versenyző a szabadkai Spartacusban, főleg onnan maradt. 72 éves vagyok, de a kerékpár az az életem.” A túrán a résztvevők a Palicsi-tó környékének ökoszisztémájával ismerkedtek meg, illetve annak megőrzéséről hallhattak információkat. Vinkó Tamás, a Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke elmondta, elsősorban a helyieket várták az eseményre, amely része az Ismerd meg, fogadd el, vegyél részt nevű projektumuknak, amellyel be szeretnék mutatni a Palicsi Természeti Park értékeit, illetve az úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatásokat.Vinkó Tamás, elnök, Riparia Természetbarátok Egyesülete: „Ennek a túrának a megállóhelyein lesz szó tulajdonképpen ezekről a szolgáltatásokról, például, hogy egy parknak, egy lombhullató fákból álló parknak az ökoklímára gyakorolt hatása milyen, például, hogy a nádasoknak milyen fenntartó szerepe lehet, partvédelem, akár ívóhely, akár pedig víztisztításban, illetve különböző, még fennmaradt élőhely típusok, sztyeppek, szikesek, vagy például a szürke marhák által éppen revitalizáció alatt álló mocsaras zsombék, sások területekről. És akkor ezeket így egy történetet összerakva tudhatják meg a részvevők, hogy mik is azok az ökoszisztéma szolgáltatások, miért fontosak, és mit tehetünk azért, hogy megmaradjanak, illetve javuljanak ezek a szolgáltatások.” Az egyesület elnöke szerint a projekt során szeretnének még gyalogtúrákkal és előadásokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy a palicsiak minél jobban megismerjék lakóhelyük természeti értékeit. A kirándulás a Vér-tó északi partján ért véget, ahol piknik várta a túrázókat.
Palics
Riparia Természetbarátok Egyesülete
természetjárás
kerékpártúra

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.