Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

2019-05-20
19:10
2019-05-20
20:29
Forrás
Pannon RTV
Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.

Ezután elkezd majd apadni, és heteken belül beáll a nyáron tapasztalható szint.

Zentán az úgynevezett Halászcsárda településrészen okozhat nagyobb problémákat a vízszint emelkedése. A zentaiak legutóbb 2006-ban tapasztaltak akkora vízállást, amely számottevő károkat okozott az ott levő nyaralókban. Marijano Đurović, nyaralótulajdonos, Zenta: „Mikor kijön a Tisza, akkor nagy kárt tud csinálni, de mindenkinek. Tudja, itt úszik minden, ki se lehet menni az útra, a Tisza átmegy az úton.”

A Tisza vízállása ebben az időszakban normálisnak mondható, a szakemberek szerint pedig nem is kell nagyobb áradásra számítanunk. 

A Révkapitányság munkatársai minden nap figyelik a vízszintet. A legmagasabban négy napja volt, azóta már sokat apadt a folyó. Boros Márton, munkatárs, Révkapitányság, Zenta: „Ez a víz mostmár megy lefelé. Jövő héten lesz egy 15 centis, a Drago kapitányunk ahogy jelentette, lesz valami emelkedés, de nem sok. Egy 15-20 centis lesz, azt mondta.”

Csupán extrém csapadékmennyiség tudna emelni a Tisza vízszintjén - mondják a szakemberek. Hosszú, napokig tartó intenzív esőzés azonban az előrejelzések szerint nem várható térségünkben. Apró István, tereptechnikus, DTD Vízgazdálkodási Vállalat, Zenta: „Hét órakor Zentánál 374 centimétert mutatott a vízmérce, a tegnapi naptól 3 centit apadt a folyó. A mostani helyzet úgy áll, hogy Szeged fölött egészen Tokajig egy kisebb vízemelkedés van, tehát kisebb áradás jön lefelé, ezt az utóbbi napok heves esőzése okozta, és a Tisza vízgyűjtő területén, így a Maros és a Kőrös is megáradtak egy kicsit, és ennek a lefolyása egy olyan négynapos szintet fog mutatni.”

A Zentán jól kiépített töltések védenek az esetleges áradástól - szögezte le Apró István. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elkövetkező időszakban már nem kell drasztikus emelkedésre számítani a folyón.

Tisza
vízállás
Zenta
áradás

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.