Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

A tiszakálmánfalvi Tésztafesztivál akár a turisztikai kínálat része lehetne

2018-10-20
20:42
2018-10-20
21:11
Forrás
Pannon RTV
Dédszüleink receptjei szerint készült kalácsokat mutattak be Tiszakálmánfalván a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Vajdaság több településéről és Magyarországról érkeztek szorgos kezű asszonyok.

A temerini asszonyok hagyományos paraszti ételt, azaz tarhonyát főztek, a pirosiak pedig csigatésztát készítettek. Roskadásig teltek az asztalok a finomságokkal.

A tiszaszigetiek nem először jártak Tiszakálmánfalván, a hagyományos édességeket népszerűsítik. Lambert Józsefné Erzsébet, Tiszasziget: „Nyolc féle süteményt hoztunk, és én édesanyám receptjeit hoztam. Igaz, hogy ő csantavéri lány volt, de attól még ilyen kavart tésztákat a lányok sütöttek főztek, készültünk nagyon.”

Az újvidéki csoport is sok ínyencséggel érkezett. Monoki Júlia, elnök, Mimóza Kézimunkacsoport, Újvidék: „Törekszünk arra, hogy a nagymamáink kalácsait és kézimunkáit hozzuk magunkkal, nagyon tetszik és új barátokra teszünk szert.”

Tiszakálmánfalván kilencedik alkalommal rendeztek Tésztafesztivált. Az eseménynek köszönhetően a családi asztalra is egyre több hagyományos kalács kerül. Mátyás Ágnes, elnök, Árvácska Kézimunkacsoport, Tiszakálmánfalva: „Mindenki hozza a saját hagyományát és egymás között felcseréljük a recepteket. Amikor hazamegyünk, elkészítjük azokat a recepteket, melyeket eddig nem ismertük.”

A tiszakálmánfalvi Tésztafesztivál a jövőben akár egy turisztikai kínálat része is lehetne, lendítve a település gazdaságán – mondta Sutus Áron, a Magyar Összefogás jelöltje: „Tudjuk jól, hogy egy-egy helyi kezdeményezésből mekkora nagy erejű és személyvonzatú rendezvény tud kinőni, ha gondolunk a székelykevei Magyar konyha napjára vagy a bácsfeketehegyi Meggyfesztiválra, vagy egy tordai Kukoricafesztiválra. Azt gondolom, hogy érdemes továbbgondolni egy-egy ilyen rendezvényt, Bácskából és Bánságból is itt vannak az asszonyok, akik még többet tudnának megmutatni.”

A rendezvényt művelődési műsor kísérte.

Tiszakálmánfalva
Tésztafesztivál
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.