Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

A tiszakálmánfalvi Tésztafesztivál akár a turisztikai kínálat része lehetne

2018-10-20
20:42
2018-10-20
21:11
Forrás
Pannon RTV
Dédszüleink receptjei szerint készült kalácsokat mutattak be Tiszakálmánfalván a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. Vajdaság több településéről és Magyarországról érkeztek szorgos kezű asszonyok.

A temerini asszonyok hagyományos paraszti ételt, azaz tarhonyát főztek, a pirosiak pedig csigatésztát készítettek. Roskadásig teltek az asztalok a finomságokkal.

A tiszaszigetiek nem először jártak Tiszakálmánfalván, a hagyományos édességeket népszerűsítik. Lambert Józsefné Erzsébet, Tiszasziget: „Nyolc féle süteményt hoztunk, és én édesanyám receptjeit hoztam. Igaz, hogy ő csantavéri lány volt, de attól még ilyen kavart tésztákat a lányok sütöttek főztek, készültünk nagyon.”

Az újvidéki csoport is sok ínyencséggel érkezett. Monoki Júlia, elnök, Mimóza Kézimunkacsoport, Újvidék: „Törekszünk arra, hogy a nagymamáink kalácsait és kézimunkáit hozzuk magunkkal, nagyon tetszik és új barátokra teszünk szert.”

Tiszakálmánfalván kilencedik alkalommal rendeztek Tésztafesztivált. Az eseménynek köszönhetően a családi asztalra is egyre több hagyományos kalács kerül. Mátyás Ágnes, elnök, Árvácska Kézimunkacsoport, Tiszakálmánfalva: „Mindenki hozza a saját hagyományát és egymás között felcseréljük a recepteket. Amikor hazamegyünk, elkészítjük azokat a recepteket, melyeket eddig nem ismertük.”

A tiszakálmánfalvi Tésztafesztivál a jövőben akár egy turisztikai kínálat része is lehetne, lendítve a település gazdaságán – mondta Sutus Áron, a Magyar Összefogás jelöltje: „Tudjuk jól, hogy egy-egy helyi kezdeményezésből mekkora nagy erejű és személyvonzatú rendezvény tud kinőni, ha gondolunk a székelykevei Magyar konyha napjára vagy a bácsfeketehegyi Meggyfesztiválra, vagy egy tordai Kukoricafesztiválra. Azt gondolom, hogy érdemes továbbgondolni egy-egy ilyen rendezvényt, Bácskából és Bánságból is itt vannak az asszonyok, akik még többet tudnának megmutatni.”

A rendezvényt művelődési műsor kísérte.

Tiszakálmánfalva
Tésztafesztivál
Nemzeti tanácsi választások 2018
Magyar Összefogás
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.