Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Több mint 300 ezer madarat vettek számba Szerbiában

2022.02.03
18:40
Forrás
pticesrbije.rs
A nemzetközi téli vízimadár-számlálás során Szerbiában több mint 1500 helyszínen végeztek megfigyeléseket.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület közlése szerint az előzetes eredmények alapján több mint 300 ezer madarat vettek számba. Leggyakrabban nagy lilikkel, tőkés récével és dankasirállyal találkoztak a terepen. Telelési időszakban Szerbiában először figyeltek meg böjti récét, amely a hideg évszakot Afrikában szokta tölteni, ritkán telel át Európában. A ritkább fajok közül borzas gödény, batla, halászsirály, bakcsó, énekes és kis hattyú, fekete és füstös réce, örvös bukó, vörös kánya, fekete sas, üstökösréce, vörösnyakú és füles vöcsök, valamint vörös gém is előkerült. A szakemberek szerint riasztó, hogy a bejárt területek legtöbbjén találkozni lehet a természetkárosítás valamilyen formájával. Ide sorolták a szennyvizet, a szemétlerakókat, az orv- és a túlvadászatot, valamint az élőhelyek felszántását is a többi között.

madár
Szerbia
nemzetközi vízimadár-számlálás
Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület
gödény
sirály
hattyú
hattyúk
vöcsök
réce

Most

14:36, Frissítve: 16:41

High-Tech Suli Óbecsén

Korszerű digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az intézmény a magyarországi Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program pályázatán 30 millió forintos támogatást nyert.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.