Ugrás a tartalomra
Pixabay

Több mint 5 tonna ólom kerül évente a szerbiai halastavakba

2019-12-13
13:43
Forrás
www.pticesrbije.rs
A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesülete felhívja a figyelmet az ólom lehetséges jelenlétére a halakban és egyéb állatokban.

Szerbiában 13 ezer hektárnyi területen tenyésztenek édesvízi halakat, nagyrészt Vajdaságban. A halastavak egyben vadászterületek részeit is képezik. Az ott fészkelő és táplálkozó madarakat évtizedek óta vadásszák, főleg a vízityúkot, kacsákat és libákat. Az ólomsörét, mellyel lőnek rájuk, gyakran a vízbe és a környező földekbe kerül. Ily módon könnyen a tápláléklánc részévé válik, a halak és egyes madarak szövetébe jutva. Az egyesület ornitológusainak kutatása szerint, Szerbiában évente 5 és fél tonna ólom kerül a halastavakba és egyéb vizekbe, ami veszélyezteti a lakosság biztonságát és egészségét.

ólom
halastó
Szerbia
vadászat

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.