Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Több száz éves gyümölcsöket bemutató kiállítás nyílt Újvidéken

2020.09.29
19:40
2020.11.19
14:56
Forrás
Pannon RTV
Őshonos és háziasított gyümölcsöket bemutató kiállítást nyitottak meg kedden Újvidéken, a Tartományi Természetvédelmi Intézetben.
Pannon RTV/Juhász Géza

A tárlatot Aleksandra Savić biológus állította össze több éves kutatási munkát követően. A kiállítás, amely több mint 50 gyümölcsfajtát mutat be, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a belgrádi Természettudományi Múzeum, illetve egyéb szerbiai múzeumok támogatásával juthatott el Újvidékre.

Pannon RTV/Juhász Géza

Több száz éves múlttal rendelkező almákat, körtéket, szilvákat és egyéb gyümölcsöket ismertet a tárlat. Olyan gyümölcsök is szerepelnek a kiállításon, amelyek mostanra teljesen eltűntek a régiónkból.

Pannon RTV/Juhász Géza

Aleksandra Savić, múzeumi tanácsadó, Természettudományi Múzeum, Belgrád: „Számos gyümölcsfajta ezek közül őshonos, vélhetően hazánkból származnak. Valamilyen spontán kereszteződéssel, vagy természetes mutációval jöttek létre a természetben. Az egyik ilyen őshonos fajtánk a híres ranka szilva fajta, amely hogy így mondjam, elsőként érik, és amelyikből kiváló szilvapálinka készül.

Pannon RTV/Juhász Géza

A tárlat elsődleges célja megismertetni a fiatalabb generációkkal régiónk őshonos gyümölcseinek sokféleségét és gazdagságát. A Tartományi Természetvédelmi Intézet külön figyelmet fordít a vadon termő gyümölcsök helyzetére.

Pannon RTV/Juhász Géza

Slobodan Puzović, segédigazgató, Tartományi Természetvédelmi Intézet: Külön figyelmet fordítunk a spontán módon kinőtt, vadon termő gyümölcsökre és azokra a gyümölcsökre, amelyeket emberi szükségletekre választottak ki. Rendkívül fontosnak tartjuk őket az ökoszisztéma részeként, a vadon élő állatok táplálékforrásaként, valamint a korábbi hagyományok, kultúrák és szokások örökségeként is.

Pannon RTV/Juhász Géza

A kiállítást 7 éve utaztatják Szerbia-szerte és eddig 40 alkalommal mutatták be különböző múzeumokban. Újvidéken első alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők.

gyümölcs
kiállítás
Újvidék
szilva
őshonos
háziasított

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.