Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Több száz éves gyümölcsöket bemutató kiállítás nyílt Újvidéken

2020-09-29
19:40
2020-09-29
20:13
Forrás
Pannon RTV
Őshonos és háziasított gyümölcsöket bemutató kiállítást nyitottak meg kedden Újvidéken a Tartományi Természetvédelmi Intézetben.

A tárlatot Aleksandra Savić biológus állította össze több éves kutatási munkát követően. A kiállítás, amely több mint 50 gyümölcsfajtát mutat be, az újvidéki Természettudományi Intézet, a belgrádi Természettudományi Múzeum, illetve egyéb szerbiai múzeumok támogatásával juthatott el Újvidékre.

Több száz éves múlttal rendelkező almákat, körtéket, szilvákat és egyéb gyümölcsöket ismertet a tárlat. Olyan gyümölcsök is szerepelnek a kiállításon, amelyek mostanra teljesen eltűntek a régiónkból.

Aleksandra Savić, múzeumi tanácsadó, Természettudományi Múzeum, Belgrád: „Számos gyümölcsfajta ezek közül őshonos, vélhetően hazánkból származnak. Valamilyen spontán kereszteződéssel, vagy természetes mutációval jöttek létre a természetben. Az egyik ilyen őshonos fajtánk a híres ranka szilva fajta, amely hogy így mondjam, elsőként érik, és amelyikből kiváló szilvapálinka készül.

A tárlat elsődleges célja megismertetni a fiatalabb generációkkal régiónk őshonos gyümölcseinek sokféleségét és gazdagságát. A Tartományi Természetvédelmi Intézet külön figyelmet fordít a vadon termő gyümölcsök helyzetére.

Slobodan Puzović, segédigazgató, Tartományi Természetvédelmi Intézet: Külön figyelmet fordítunk a spontán módon kinőtt, vadon termő gyümölcsökre és azokra a gyümölcsökre, amelyeket emberi szükségletekre választottak ki. Rendkívül fontosnak tartjuk őket az ökoszisztéma részeként, a vadon élő állatok táplálékforrásaként, valamint a korábbi hagyományok, kultúrák és szokások örökségeként is.

A kiállítást 7 éve utaztatják Szerbia-szerte és eddig 40 alkalommal mutatták be különböző múzeumokban. Újvidéken első alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők.

gyümölcs
kiállítás
Újvidék
alma
szilva
őshonos
háziasított

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.