Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Többórás várakozás a határon Magyarország felé

2021.05.16
14:09
2021.05.17
07:12
Forrás
Pannon RTV
Több órán át várakoztak a személygépkocsik vasárnap a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn, a helyzet pedig Kelebián sem volt jobb.

A nyugat-európai országokba visszatérő vendégmunkások óriási számban indultak útnak Szerbiából, ami alaposan feladta a leckét a vámosoknak és a határőröknek, illetve próbára tette az utazók türelmét.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Többórás várakozás, kaotikus állapotok. Ezekkel szembesültek azok, akik úgy döntöttek, hogy elindulnak a Horgos-Röszke nemzetközi autópálya határátkelő felé, hasonló állapotok voltak egyébként a Kelebia-Tompa átkelőnél is, több órás várakozásra kellett számítaniuk az utazóknak. Egyébként négy-öt órát kellett várniuk azoknak, akik átkeltek a szerb oldalon, és a magyar oldalon vártak a határellenőrzésre.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Már szombaton este hatalmas sorokról számoltak be a közösségi oldalakon, volt aki nyolc órán át araszolt éjszaka. Napközben sem lett jobb a helyzet, ugyanis a Szerbiából való kilépés után a két határ között további 4-5 órán át kellett vesztegelni.

A ramadánt Szerbiában ünneplő vendégmunkások közül is sokan tértek vissza Ausztriába és Németországba, ahol egyébként hosszú hétvége volt.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Magyarországra indulók között voltak, akik már kora reggel útnak indultak, hogy még időben átlépjék a határt. Ott azonban jött a hideg zuhany: „Hét órakor értem ide, akkor még a benzinkútnál volt a sor vége. Akkor meg se mozdult egy órát, azóta araszolunk.”

„Szegedre igyekszünk, és reggel fél hét óta most értünk ide az átkelőre, de hét órától nyolc óráig egy centit nem haladtunk előre.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A személygépkocsik sora Szerbiában egészen a mintegy 2,5 kilométerre lévő benzinkútnál ért véget Horgosnál. Többen 5-6 órán át vártak, mire a szerb határ közvetlen közelébe értek. Kelebián vasárnap délelőtt mintegy 3 kilométeren húzódott a sor a szerbiai oldalon:
„- Szegedre mennénk, elsőáldozó a kis unokánk.
- Oltási igazolvány, dokumentumok?
- Minden van. De valószínűleg visszafordulunk itt, mert úgy hallottuk, hogy a határtól még öt óra várakozás van.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A hosszú várakozás másik oka, hogy a nyugat-európai országokba tranzitútvonalon haladó személyeknek be kell mutatniuk egy lakóhelyükről kiállított igazolást a magyar határon, amelynek ellenőrzése 10-15 percet vesz igénybe autónként. A szerbiai úti okmányokkal érkezőknek továbbra is PCR-tesztre vagy az oltottságról szóló igazolásra van szükségük az átkeléshez.

határ
Szerbia
Magyarország

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.