Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tojásból műalkotás

2023.03.30
20:32
2023.03.30
20:38
Forrás
Pannon RTV
Kádár Tünde a csipkézett tojások nagymestere. Évek óta elkötelezetten és fáradhatatlanul gyártja a tojásokat a húsvéti időszakot megelőzően. A csipkézett tojások rendkívül mutatósak, de nagy munkát igényelnek.

Gondos kezekkel nyúl minden egyes tojáshoz Kádár Tünde. Több éve készít csipketojásokat, libatojásból. Először gyöngyözött tojások születtek meg a kezei között, majd áttért a csipkézésre.

„Igazából nálunk ennek nincs nagy hagyománya. Nem is tudok senkit, akitől esetleg tanácsot tudtam volna kérni, amikor elkezdtem. Láttam tévében, de közelebbről nem fogtam csipketojást. Úgy gondoltam, hogy nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség. Megpróbálkoztam. Először nem ilyen tojások jöttek ki a kezem alól. De akkor is elégedett voltam vele. Mindenki biztatott, mindenkinek nagyon tetszett. Apránként fejlesztettem saját magam, ahogy tudtam, ahogy tudom."

A munkából mindenki kiveszi a részét. Édesanyja a tojásbeszerző. De a férje is bekapcsolódik a folyamatokba, ugyanis a tojásokat ő fújja ki. Egy csipketojás elkészítése több napot vesz igénybe. Nem lehet az összes munkafolyamatot egyszerre elvégezni. Tünde azonban eltántoríthatatlan odaadással készíti húsvétra a tojásokat. Leginkább éjszaka dolgozik, csendben és nyugalomban. Figyelmét ilyenkor nem vonja el semmi.

„Ezeket a tojásokat teli kapom, szóval nem kifújt tojásokat kapok. Ezeket ki kell fújni, ki kell mosni. Ki kell szárítani. Majd én sajátos technikával rárajzolom a mintát. Mikor már így rá van rajzolva a minta, elő kell pöttyözni, lyukasztgatni a mintákat, amit szeretnék kivágni majd, hogy kevesebb eséllyel repedjen a tojás. Majd 12 órát fehérítőbe teszem, 24 órát szárad, lelakkozom. 12 órát szárad, még egyszer lelakkozom. Még egyszer körberajzolom, utána szalagozás és dobozolás."

Minden tojás egyedi - vallja Tünde. A mintákat saját maga tervezi, rajzolja fel a tojásra. A magyar motívumokat kifejezetten szereti.

A Kádár család otthonába húsvét hétfőn a locsolók nagy örömmel térnek be. Tünde családias hangulatban fogadja őket. A sütemények mellett mindig kerül az asztalra egy kis útravaló pogácsa is. Minden évben legalább húsz locsolkodója van. A csipkézett tojások közül pedig mindenki saját ízlése szerint választhat.

„A húsvéthétfő nagyon érdekes, nagyon élvezem. Mindenki várakozva érkezik, vajon milyen új csipketojás van. Van olyan, aki felhívja a feleségét: Mondd drágám, akkor mi hiányzik még a kollekcióból. Van, aki előre leadja, hogy én lila masnisat kérek, mert az hiányzik. Nálam ilyen is lehet, ilyen kívánságműsor van. De mindig nagyon élvezem, ahogy a férfiak nézik és válogatják. Komoly fejtörést okoz nekik, hogy melyik tojást vigyem most haza. Most már azért fejlesztettem, a férjemnek köszönhetően kis dobozokban szállítják a locsolóim a tojást."

Tünde életében a család fontos szerepet tölt be. Karácsonykor a mézeskalács és forró csokoládé illata tölti be a teret, húsvétot megelőzően pedig a jácint illata lengi be a házat.

„Ha rajtam múlna, akkor egész évben karácsony és húsvét lenne. Nálam a család az első. Mikor elkezdtem ezt a gyöngyözést, ezt a tojásozást, akkor is úgy kerestem magamnak, amit itthon tudok. Mint a tyúkanyó, azért körülöttem ott legyenek a gyerekek. Nálam a család az első, így neveltem őket. És nagyon büszke vagyok rájuk, hogy szeretnek hazajönni."

A csipketojás mellett újabb hobbiba vág. Színes mézeskalács házakat készít majd húsvétra. A virágok már megvannak, csak arra várnak, hogy kisüljön a tészta, és felkerülhessenek rá.

tojás
húsvéti tojás
tojásdíszítés
Kádár Tünde

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű