Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Tojástörő világbajnokság Mokrinban

2021.05.02
19:11
2021.05.02
19:36
Forrás
Pannon RTV
A versenytojásoknak tyúktojásoknak kell lenniük, festve, keményre főzve és nem lehetnek régiek.

Tojástörő világbajnokságot rendeztek ortodox húsvétvasárnap Mokrinban, melynek fő kellékei a piros- és hímes tojások voltak. Az észak-bánáti, közel 6000 lakosú településen, amely a szerb-román határ mentén helyezkedik el, ez már sok évtizedes hagyomány.

Pannon RTV/Gál Hermina

Megtartották idén a mokrini, azaz homokrévi tojástörő világbajnokságot. Húsvét vasárnap délelőtt közönség nélkül, mintegy 60 versenyző mérettette meg magát először az elődöntőben. Erre az alkalomra a mokrini Női Egylet tagjai mintegy 300 hímes tojással készültek, azonban a versenyzők leginkább a saját piros tojásukkal mérettették meg magukat. Egyébként a verseny győztesének a markát idén 50 ezer dináros pénzjutalom üti majd.

Pannon RTV/Gál Hermina

Tavaly a szigorú járványügyi helyzet miatt elmaradt ez a világon egyedülálló esemény. Idén azonban kirakodó vásár, képkiállítás sőt verőfényes napsütés várta a Mokrinba látogató vendégeket az ortodox húsvétvasárnapon. A szentmise után Miroslav Antić szerb költő szülővárosának Sportcsarnokában kezdődött a tojástörő világbajnokság. A verseny a már megszokott előírások szerint folyt.

Pannon RTV/Gál Hermina

Živica Terzić, zsűrielnök, Mokrin: „A versenytojásoknak tyúktojásoknak kell lenniük, festve, keményre főzve. Nem lehetnek régiek, mert a győztes tojásnak a felét a bajnok versenyző, a másik felét pedig a zsűri kell, hogy a végén elfogyassza.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Szép számban mérték össze ügyességüket a tojástörő versenyzők. Zomborból, Újvidékről, a Boszniai Szerb Köztársaságból, Németországból, Svédországból, Mokrinból és környékéről jöttek. Živko Ugrenović, szervező, Mokrin: „Már karácsony után megkezdik Mokrinban a keménytojások kiválogatását. A mokrini versenyzők legalábbis az egész év folyamán készülődnek erre a megmérettetésre. Számukra rendkívül fontos, hogy első helyen végezzenek, hogy ők arassák le a babérokat. Emiatt nagyon ritkán sikerül nem mokriniaknak győzedelmeskedniük, rendszerint a helyiek nyernek.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A szervezők reményei beigazolódtak, idén is egy mokrini versenyző hímes tojása bizonyult a legkeményebbnek. A helyi, 69 éves Sava Terzić Kočničar győzedelmeskedett. A négyszeres bajnok elmondta, az évek során saját, hazai tyúkfajtából álló állományt tenyésztett ki, amelyeket a szabadban, a baromfiudvarában természetes körülmények között nevel. Sava Terzić Kočniča, Mokrin: „Ilyennek kell születnie, hazai tyúkfajtának kell lennie. Nem lehet valamilyen hibrid, ezzel-azzal keresztezett, nem lehet tojós. Hazai baromfifajtának kell lennie. És olyan tyúknak kell születnie, amely kemény tojásokat tojik.”

Pannon RTV/Gál Hermina
Pannon RTV/Gál Hermina

Miután kikiáltották az idei győztes, legkeményebb piros tojást, a résztvevők előtt kínai szablyával kettévágták, bizonyítva, hogy frissen főzött, igazi tojás. A gyerekek kategóriájában egyébként Sava Terzić Kočničar ötéves unokája bizonyult a legjobbnak.

tojástörő
világbajnokság
Mokrin
húsvét

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.