Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

Tömegesen fulladnak bele az óceánokba a tengeri csillagok

2021-01-13
12:37
2021-01-13
12:44
Forrás
Sokszínű Vidék
A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok évek óta tartó tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja, az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigént, ami a tengeri csillagok megfulladásához vezet.
Pixabay/shilmar

Egy tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint a tengeri csillagok betegségének tünetei közé tartozik a hirtelen színváltozás, a felpuffadás és a karjaik elcsavarodása. A helyzet olyan súlyossá vált az utóbbi hét évben, hogy egyes fajok a kihalás szélére kerültek.

A tengeri csillagok úgy lélegeznek, hogy oxigént engednek át a külső szöveteiken, de ha a karok alsó oldalán hidrosztatikusan működtetett tapadólábak és csőlábak környékén nincs elég oxigén, akkor megfulladnak.

A tengervíz oxigénszintje a hőmérséklettől függ: minél melegebb, annál kevesebb benne az oxigén. Tehát az éghajlatváltozás lassan oxigénteleníti az óceánjainkat.

A kutatók eddig több mint 20 tengeri csillag fajnál azonosították a jelenséget, de különböző mértékben.

Pixabay/FotoRieth
tengeri csillag
fulladás
óceán

Most

13:15, Frissítve: 13:34

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.