Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A törökfalui Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel

2019.06.25
19:29
2019.06.25
20:04
Forrás
Pannon RTV
A törökfalui Kis Bicskei Norberték nyerték el a legfecskebarátabb gazdaság címet és az ezzel járó egy tonna kukorica jutalmat.

Az ország területéről idén 44-en neveztek a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására. A pályázatra 590 fészket jelentettek be 3540 madárral, amelyek naponta több mint 3 millió szúnyogot és legyet fogyasztanak el. A Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel.

A Kis Bicskei család tanyáján a nyitott istállóajtón keresztül nagy a fecskeforgalom. A füstifecskék fészkeiben éhes szájak várják a tápláló rovarfalatokat.

Folyamatosan cikáznak a fecskék ebben a régi építésű istállóban, fiókáikat etetik. Ezt a helyet kedvelik a leginkább. A negyvennyolc fészekből negyven itt található.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására húga nevezte be Norbertet, aki mint mondja nem számított rá, hogy ilyen különlegességnek számítanak a tanyájukon élő fecskék. Amióta a tanya meg van, a madarak is ott vannak. A család nem avatkozik a fecskék életébe, békésen élnek együtt.

Kis Bicskei Norbert, Törökfalu: „Éves szinten a fecskék száma változik, évente kétszer költenek, 48 fészekkel és 48 tojópárral számolva azt jelenti, hogy augusztus végére körülbelül 400 fecske szokott a tanya felett repdesni és csivitelni, ami nagyon szép látvány, és a fülnek is kellemes.”

Az utóbbi 15-20 évben a felére csökkent a fecskék létszáma a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a szennyezett vizek, a különböző mérgek használata, a táplálékhiány és a fecskefészkek leverése következtében. Így a füstifecskék is veszélybe kerültek. Ezért szervezi meg a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület a fecskenépszerűsítő akciót már harmadik éve, amelyet idén a törökfalui gazdaság nyert meg.

Gergely József, igazgatóbizottsági elnök, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Kint jártam nemrégiben, és meggyőződhettem róla, hogy az ő gazdaságukban, ahol 50-60 fejőstehén van, ott még egy kis istállóban, alig tíz méter és hat méter széles istállóban negyven pár fecske költ, a többi istállóval együtt pedig 50 füstifecskefészket számoltunk össze, és ebből 48 volt lakott.”

A Kis Bicskei család jutalma egy tonna kukorica, amelyet július 5-én adnak át a nyertesnek.

Törökfalu
füstifecske
fecske

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.