Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A törökfalui Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel

2019-06-25
19:29
2019-06-25
20:04
Forrás
Pannon RTV
A törökfalui Kis Bicskei Norberték nyerték el a legfecskebarátabb gazdaság címet és az ezzel járó egy tonna kukorica jutalmat.

Az ország területéről idén 44-en neveztek a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására. A pályázatra 590 fészket jelentettek be 3540 madárral, amelyek naponta több mint 3 millió szúnyogot és legyet fogyasztanak el. A Kis Bicskei gazdaságban 48 füstifecske-pár fészkel.

A Kis Bicskei család tanyáján a nyitott istállóajtón keresztül nagy a fecskeforgalom. A füstifecskék fészkeiben éhes szájak várják a tápláló rovarfalatokat.

Folyamatosan cikáznak a fecskék ebben a régi építésű istállóban, fiókáikat etetik. Ezt a helyet kedvelik a leginkább. A negyvennyolc fészekből negyven itt található.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület felhívására húga nevezte be Norbertet, aki mint mondja nem számított rá, hogy ilyen különlegességnek számítanak a tanyájukon élő fecskék. Amióta a tanya meg van, a madarak is ott vannak. A család nem avatkozik a fecskék életébe, békésen élnek együtt.

Kis Bicskei Norbert, Törökfalu: „Éves szinten a fecskék száma változik, évente kétszer költenek, 48 fészekkel és 48 tojópárral számolva azt jelenti, hogy augusztus végére körülbelül 400 fecske szokott a tanya felett repdesni és csivitelni, ami nagyon szép látvány, és a fülnek is kellemes.”

Az utóbbi 15-20 évben a felére csökkent a fecskék létszáma a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a szennyezett vizek, a különböző mérgek használata, a táplálékhiány és a fecskefészkek leverése következtében. Így a füstifecskék is veszélybe kerültek. Ezért szervezi meg a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület a fecskenépszerűsítő akciót már harmadik éve, amelyet idén a törökfalui gazdaság nyert meg.

Gergely József, igazgatóbizottsági elnök, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Kint jártam nemrégiben, és meggyőződhettem róla, hogy az ő gazdaságukban, ahol 50-60 fejőstehén van, ott még egy kis istállóban, alig tíz méter és hat méter széles istállóban negyven pár fecske költ, a többi istállóval együtt pedig 50 füstifecskefészket számoltunk össze, és ebből 48 volt lakott.”

A Kis Bicskei család jutalma egy tonna kukorica, amelyet július 5-én adnak át a nyertesnek.

Törökfalu
füstifecske
fecske

Most

14:31

Mezőgazdasági kiállítás Módoson

Mezőgazdasági kiállítást rendeznek a Szécsány községi Módoson. A rendezvényt szeptember 29-én tartják és mintegy 80 agráriumban dolgozó termelőt, családi vállalkozót, valamint céget várnak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.