Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

További két évig folytatódnak az ásatások Felsőhegynél

2021.10.19
13:21
2021.10.19
16:50
Forrás
Pannon RTV
Napokon belül befejeződik a feltárás első fázisa Felsőhegyen, ahol az elmúlt időszakban Árpád-kori falu maradványaira leltek.

Többek között templomsáncra, harangtorony maradványaira, a bronzból öntött harang darabjaira, sírokra és benne fekvő csontvázakra leltek a régészeti ásatásokat végző szakemberek. A most feltárt tárgyak a Zentai Városi Múzeumba kerülnek.

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „Tulajdonképpen az, amit az ásatások előtt feltételeztünk, azok a várakozások beigazolódtak, tehát egy templom maradványait találták meg a régészek, amely Árpád-kori vagy talán 1100 körüli dátumra tehető. Sajnos az első itteni templom a tatárjárás következtében lepusztult, vagyis lerombolták és ezek után egy másik templom épült itt, más formában. Mindazok a feltételezések, amelyeket a régészek feltételeztek, beigazolódtak, azzal, hogy most valószínűleg még két éven keresztül fognak történni még itt ásatások.”

Felsőhegy
ásatás
Árpád-kori feltárások
templom
Czegledi Rudolf

Most

18:51, Frissítve: 20:49

Daloltak a dalárdások Kúlán

125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Népszerű