Ugrás a tartalomra
trombitázó

A trombita a legszebben Gučán szól

2017-08-12
19:56
2017-10-04
12:20
Aki részt szeretne venni a trombitások gucsai fesziválján, jól teszi, ha legalább fél évvel korábban foglal magának szállást. Szerbia második legnagyobb bulijába ugyanis rengetegen érkeznek.

A közönség számára a trombitazene és a balkáni hangulat a vonzó, a zenészeknek pedig ez a fesztivál a kiugrási lehetőséget jelenti. Aki itt megnyeri az aranytrombitát, az akár világkarrierben is reménykedhet. Boban Marković világhírű trombitaművész is itt tűnt fel, ezen a fesztiválon.

Idén 57. alkalommal szervezték meg a szerbiai trombitások találkozóját a közép-szerbiai településen. 1961-ben, az első fesztiválon még csak négy együttes lépett fel. Ma már a 100-ból az előválogatók után 18 verseng Gučán a legjobb trombitás és a legjobb zenekar címért. Miljan Jovanović, trombitás, Balkanika, Vladičin Han: „Mi Vladičin Hanból jöttünk, ahonnan Boban Marković is származik. A mi példaképeink Boban Marković meg a fia Marko Marković. Mi is a trombita mesterei szeretnénk lenni, mint ők.”

Ilyenkor a világ minden részéről érkeznek látogatók a szerbiai kis faluba. Gučát a trombitások tették híressé. A fesztivál négy napja alatt több százezren fordulhatnak itt meg. A távoli Ausztráliából is érkeztek:  „Én nagyon szeretem ezt a zenét, az emberek meg sokkal kedvesebbek, mint Ausztráliában, és az ételek is finomak. No meg a sör is.”

Nagyon sok itt a visszatérő vendég, akiket rabul ejtett a páratlan hangulat. Szabó Csaba, Pécs: „Az 50. jubielumi fesztiválon voltunk itt, ami hét évvel ezelőtt volt. Magával ragadott minket a frenetikus hangulat és azóta, amikor csak tehetjük, visszajövünk. Nagyon- nagyon jól érezzük magunkat. Ez a balkáni filling, ez egy őrület.”

Gučán a maguk szórakoztatására szervezték meg az első trombitafesztivált, és szedték elő a szekrények mélyén lapuló népviseleteket. Nem is gondolták, hogy a rendezvény nagyon hamar világhírű lesz. Dušan Ivković: „1961 október 14-én tartották a dragacsevói körzet trombitásainak első versenyét. De nem csak ezt szervezték meg, hanem a népi hagyományok felelevenítését is megkezdték. Ezt a lakosság jól fogadta: a trombitások versenyét is, meg a tiszta forrásból merített népdalokat, s ez nagy lendületet adott a szervezőknek, hogy folytassák a megkezdett munkát. S lám, a trombitások szábora már 57 éve tart.”

A trombita nem ősi szerb hangszer, de meghonosodott a térségben, és az emberek már a magukénak érzik. Lakodalmakban, születésnapokon, de még temetéseken is jelen vannak a rézfúvósok. Ám a trombita egyesek szerint a legszebben Gučán szól.

Guča
trombita
rezes
hangszer
szerb

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Csatát vívtak Bácskossuthfalván a gyerekek

Az 1110 éve zajlott pozsonyi csata elevenedett meg a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében. A gyermekhét részeként az intézmény diákjai játszották újra a csatát.