Ugrás a tartalomra
pixabay/francok35

Trópusi betegségeket hoz Európába a klímaváltozás

2019-04-14
22:30
Forrás
24.hu
Egy friss tanulmány szerint újabb rovarok által terjesztett betegség jelenhetnek meg Európában a klímaváltozás hatására – számol be az RT.

A felmelegedés miatt egyre tovább képesek életben maradni a kontinensen azok a szúnyogok, amelyek a Dengue-lázhoz és a nyugat-nílusi lázhoz hasonló betegségeket hordozzák. Giovanni Rezza, az Istituto Superiore di Sanita munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a meleg évszakok hosszának növekedése kedvez a nagyobb járványok kitörésének. A mediterrán területeken már most megtelepedtek a veszélyes rovarok.

Az elmúlt évtizedben Európában több alkalommal is tapasztaltak szúnyogokhoz köthető járványokat, Franciaországban a Dengue-láz, Görögországban a malária okozott problémát, a Chikungunya-láz (amely 2007-ben jelent meg Európában) pedig Olaszországban és Franciaországban is felütötte fejét. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján a nyugat-nílusi láz terjedési aránya 2018-ban magasabb volt, mint az elmúlt hét évben bármikor.

A szakértők szerint óvintézkedésekre és további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy Európa felkészüljön a betegségekre.

trópusi betegségek
klímaváltozás

Most

15:11, Frissítve: 15:20

Színházi ősbemutató Magyarkanizsán

Június 29-én mutatja be az Éjidő című produkciót a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely. Az előadást Pilinszky János művei alapján Mezei Kinga rendezte.

Népszerű