Ugrás a tartalomra
Pixabay/Stokpic

A trópusokat sem kíméli a mikroműanyag

2022.01.14
12:03
2022.01.14
12:23
Forrás
elobolygonk.hu
A trópusok talaját is jelentősen sújtja a mikroműanyag-szennyezés. Az élelmiszer-biztonság zálogát jelentő területek sem mentesek az 5 milliméternél kisebb darabokra aprózódott műanyagoktól.

Erre figyelmeztetnek kínai kutatók, akik természetes és mesterséges területek felső és mélyebb talajrétegeit vizsgálták meg. Az elemzésbe bevontak egy elsődleges és egy másodlagos erdőt, illetve két mesterséges ökoszisztémát, egy kaucsukfa- és egy banánültetvényt. Eredményeik alapján a természetes és a művelés alatt álló területeken, illetve a talaj felső, 0–10 cm és mélyebb, 10–20 cm rétegeiben rendre jelen volt a mikroműanyag.

A mikroműanyagok többsége az 1 milliméteresnél kisebb mérettartományba tartozott, összetételüket tekintve a polietilén, a műselyem és a polipropilén dominált. A föld művelése jelentősen fokozta a szennyezés mértékét: a banánültetvényeken 10-szer magasabb koncentrációban volt jelen a mikroműanyag, mint a kaucsukfával beültetett területeken, és 18-szor magasabb volt, mint a természetes erdőségekben.

trópus
műanyag
mikroműanyag
szennyezés

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.