Ugrás a tartalomra

Tudom én már...

2020.11.24
11:32
2021.02.27
14:33
Forrás
Pannon RTV
Elkészült a Juhász zenekar új lemeze, amelyet elsősorban gyermekeknek szán a vajdasági népzenei együttes. A nyilvános megjelenést a koncertezési lehetőségek megnyitására időzítik.

Az album anyaga egy történet köré épül fel, amiben egy juhászlegény a boldogulását keresve különféle területeken különféle szakmákat próbál ki. Így jut el a vajdasági pusztáról szabóként Kecskemétre, katonaként Budapestre, cipészként Pozsonyba, boltosként Debrecenbe, halászként Szegedre, majd zenészként Horgosra. A történetet a zenekar vezetője írta és a különféle szakmákhoz illeszkedő dalokat is ő válogatta össze. Olyan a gyerekek körében is közkedvelt dalok szerepelnek a lemezen mint az „A juhásznak jól van dolga”, a „Három szabólegények”, az „Aki nem lép egyszerre” vagy a „Debrecenbe kéne menni” kezdetű énekek. Emellett az adott tájegységek eredeti dallamai is megszólalnak, így téve vonzóvá a legkisebbek számára is a magyar népzenét. Az albumon a vonós hangszerek mellett szerepelnek a tamburák, különféle ütős és fúvós hangszerek is.

A stúdiómunka már korábban megkezdődött, de sok megszorító intézkedések miatt a tagok hosszú ideig nem is találkozhattak, Így hosszabb időt vett igénybe a felvételezés és a keverés is. A grafikai munkálatokat Lackó Lénárd végezte Szalai Attila rajzait felhasználva. A Juhász zenekar gyermekeknek szóló új lemezének létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja és a Csoóri Sándor Alap támogatta. A zenekar vezetője úgy döntött, hogy a hivatalos megjelenéssel megvárják a  járványügyi intézkedések enyhítését, hogy lemezbemutató koncerteket tudjanak tartani.

Juhász zenekar
Tudom én már...

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Szurkolók csaptak össze Belgrádban

Éjfél körül tömegverekedés tört ki Belgrádban. Mintegy 40 szurkoló csapott össze a Gandijeva utcában. Két 30 év körüli férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a katonakórházba, de gyerekek is megsérültek, köztük egy 12 és egy 16 éves fiú is.
18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.