Ugrás a tartalomra

A túlhalászat az óceánokban tárolt szén-dioxid mennyiségét is csökkenti

2021-01-13
14:35
Forrás
elobolygonk.hu
A tengereknek, óceánoknak eddig is fontos szerepet tulajdonítottak a klímakutatók a szén-dioxid megkötésében, de eddig elsősorban a part menti növénytársulások kaptak ebből a szempontból kitüntetett figyelmet.

Egy új kutatás alapján azonban a mély vizekben élő nagy testű halak is fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében és tárolásában. A nyílt tengeren elpusztuló, viszonylag nagy súlyú példányok jelentős része ugyanis nem kerül a táplálékláncba, hanem lesüllyed a tenger fenekére – így a szervezetükben tárolt szén sem szabadul fel olyan gyorsan, mint a szárazföldön elhulló állatok esetében.

Az elmúlt több mint félszáz év alatt megtízszereződött az ipari halászat által kitermelt tonhalak, makrélák, kardhalak és cápafélék tömege. 1950 és 2014 között mintegy 320 millió tonna hal végezte a hálókban – mutat rá egy tanulmány.

A kutatók a fentiekre tekintettel arra figyelmeztetnek, hogy a halászflottákhoz köthető kibocsátás számításakor nem elegendő a működésük során elégetett fosszilis üzemanyagokkal kalkulálni, hanem a tevékenységük révén meghiúsuló szén-dioxid-tárolást is figyelembe kéne venni.

halászat
óceán
szén-dioxid

Most

13:15, Frissítve: 13:34

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.