Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Tűnemezelésű tojást is készítettek Tiszakálmánfalván

2019-04-13
13:16
2019-04-13
18:43
Forrás
Pannon RTV
A húsvéti műhelymunkán hagyományos és korszerű technikákkal készítették a díszeket és a tojásokat. A rendezvényt a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetsége és a helyi Árvácska csoport szervezte.

Vajdaság több településéről érkeztek ügyes kezű asszonyok. Kopasz Berta a törökfalui tojásfestési szokásokat árulta el: „Pirospaprikával festettem tojásokat, meg a hagyma héjával és arra azt mondjuk, hogy perzselés, mert arra mintát is lehet tenni, herelevelet, fűlevelet, bármit, és a harisnyába befogjuk.”

A gyerekek is buzgón készítették a díszeket. Sós Viktor: „Én most egy tojást csinálok, ami sztiroporból van és arra egy különleges tűvel selymet szurkálok rá, és ez nekem nagyon tetszik.”

A rohanó világban az ünnepekre való készülődés és a családdal töltött idő a legértékesebb – vallja Csévári Ágnes: „A gyerekek így tanulják meg ezeket a technikákat, így látják meg, hogy milyen régi és új technikák vannak, miben tudnának érvényesülni, vagy akár saját kezűleg díszeket készíteni és így részt venni az egész ünnepi készülődésben.”

A tiszakálmánfalvi húsvéti műhelymunkát 13. alkalommal rendezték meg. Az idén a tűnemezelésű tojás elkészítését sajátították el a résztvevők. Mátyás Ágnes csoportvezető szerint fontos a hagyományokat megtartani: „A gyapjú egy hagyomány, mivel őseink dolgozták fel a gyapjút, úgyhogy mi is a hagyományt ápoljuk, és ezért csináljuk ezt a nemezelést. A gyerekek el vannak ragadtatva, ugyanúgy a felnőttek is, és később ezeket a tojásokat hímezzük. Szerintem a hagyományokat fel kell újítani.”

A műhelyunkán készült alkotásokat az április 25-én nyíló Szövetségi Kiállításon nézhetik meg az érdeklődők. A rendezvényt Tiszakálmánfalván a sportcsarnokban tartják meg.

Tiszakálmánfalva
húsvét

Most

15:11, Frissítve: 15:20

Színházi ősbemutató Magyarkanizsán

Június 29-én mutatja be az Éjidő című produkciót a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely. Az előadást Pilinszky János művei alapján Mezei Kinga rendezte.
13:09, Frissítve: 13:25

Folytatódik a szúnyogviadal

Magyarkizsán, Törökkanizsán, Csókán és Zentán csak a tiszavirágzás lezajlása után kezdik meg az illetékesek a szúnyogok irtását.

Népszerű