Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Tűnemezelésű tojást is készítettek Tiszakálmánfalván

2019-04-13
13:16
2019-04-13
18:43
Forrás
Pannon RTV
A húsvéti műhelymunkán hagyományos és korszerű technikákkal készítették a díszeket és a tojásokat. A rendezvényt a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetsége és a helyi Árvácska csoport szervezte.

Vajdaság több településéről érkeztek ügyes kezű asszonyok. Kopasz Berta a törökfalui tojásfestési szokásokat árulta el: „Pirospaprikával festettem tojásokat, meg a hagyma héjával és arra azt mondjuk, hogy perzselés, mert arra mintát is lehet tenni, herelevelet, fűlevelet, bármit, és a harisnyába befogjuk.”

A gyerekek is buzgón készítették a díszeket. Sós Viktor: „Én most egy tojást csinálok, ami sztiroporból van és arra egy különleges tűvel selymet szurkálok rá, és ez nekem nagyon tetszik.”

A rohanó világban az ünnepekre való készülődés és a családdal töltött idő a legértékesebb – vallja Csévári Ágnes: „A gyerekek így tanulják meg ezeket a technikákat, így látják meg, hogy milyen régi és új technikák vannak, miben tudnának érvényesülni, vagy akár saját kezűleg díszeket készíteni és így részt venni az egész ünnepi készülődésben.”

A tiszakálmánfalvi húsvéti műhelymunkát 13. alkalommal rendezték meg. Az idén a tűnemezelésű tojás elkészítését sajátították el a résztvevők. Mátyás Ágnes csoportvezető szerint fontos a hagyományokat megtartani: „A gyapjú egy hagyomány, mivel őseink dolgozták fel a gyapjút, úgyhogy mi is a hagyományt ápoljuk, és ezért csináljuk ezt a nemezelést. A gyerekek el vannak ragadtatva, ugyanúgy a felnőttek is, és később ezeket a tojásokat hímezzük. Szerintem a hagyományokat fel kell újítani.”

A műhelyunkán készült alkotásokat az április 25-én nyíló Szövetségi Kiállításon nézhetik meg az érdeklődők. A rendezvényt Tiszakálmánfalván a sportcsarnokban tartják meg.

Tiszakálmánfalva
húsvét

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.