Ugrás a tartalomra
Utcai felvonulás
Pannon RTV

Tűnjön el innen végre a tél, ropja a táncot aki csak él!

2019-02-23
16:40
2019-02-23
19:05
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos télűzést tartottak Felsőhegyen.

A falu utcáin kántáló jelmezesek a régi szokásokhoz híven kiszebáb égetéssel, tuskóhúzással, lovaskocsis felvonulással, zenével és nagybőgőtemetéssel űzték a telet az egész faluból.

Disznópörkölés szalmával

A mulatság hagyományos disznóöléssel és szalmán való pörköléssel kezdődött, majd a gyülekező farsangi csoport megkezdte télűző felvonulását. Ősz Szabó Imre, Felsőhegy: „Egy kiszebábot égettünk el, annak a hamvait összeszedtük egy kosárba vagy köcsögbe. Az utcát járva a nők, hölgyek, lányok megkenik az arcukat, hogy egészségesek legyenek, és főleg, ha várandósok, akkor egészséges gyerekük szülessen.”

A kiszebáb égetése

A kántáló csoportot zenészek és lovasok kísérték a falu utcáin, a felvonulás végére többen is csatlakoztak a farsangi felvonuláshoz. A farsangi felvonulás a néphagyományokhoz híven nagybőgő temetéssel zárult, amikor is a helybeliek jelképesen eltemették a zenét a nagyböjt idejére.

Nagybőgő az asztalon

A szervezők az esti órákban farsangi mulatságra várják a helyieket, ahol szintén kisebb alkalmi műsor keretében felidézik a télűző hagyományokat. Ősz Szabó Norbert, elnök, Önkéntes Központ, Felsőhegy: „A rendezvény folytatása a jótékonysági bál. Az Összefogással mulassunk és újítsunk! akció keretén belül a felsőhegyi Népdalbarátokkal fogott össze a helyi Önkéntes Központ. A célj, hogy a Művelődési Ház elkezdett felújításait befejezzük, és ehhez nagyon sokan járultak hozzá az idén is.”

Egy utolsó farsangi bállal végleg elbúcsúztatják a telet és a mulatságot a nagyböjt idejére, ugyanis a néphagyomány szerint a báloknak szünetelnie kell a faluban egészen húsvétig.

télűzés
farsang
Felsőhegy

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.