Ugrás a tartalomra
Utcai felvonulás
Pannon RTV

Tűnjön el innen végre a tél, ropja a táncot aki csak él!

2019-02-23
16:40
2019-02-23
19:05
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos télűzést tartottak Felsőhegyen.

A falu utcáin kántáló jelmezesek a régi szokásokhoz híven kiszebáb égetéssel, tuskóhúzással, lovaskocsis felvonulással, zenével és nagybőgőtemetéssel űzték a telet az egész faluból.

Disznópörkölés szalmával

A mulatság hagyományos disznóöléssel és szalmán való pörköléssel kezdődött, majd a gyülekező farsangi csoport megkezdte télűző felvonulását. Ősz Szabó Imre, Felsőhegy: „Egy kiszebábot égettünk el, annak a hamvait összeszedtük egy kosárba vagy köcsögbe. Az utcát járva a nők, hölgyek, lányok megkenik az arcukat, hogy egészségesek legyenek, és főleg, ha várandósok, akkor egészséges gyerekük szülessen.”

A kiszebáb égetése

A kántáló csoportot zenészek és lovasok kísérték a falu utcáin, a felvonulás végére többen is csatlakoztak a farsangi felvonuláshoz. A farsangi felvonulás a néphagyományokhoz híven nagybőgő temetéssel zárult, amikor is a helybeliek jelképesen eltemették a zenét a nagyböjt idejére.

Nagybőgő az asztalon

A szervezők az esti órákban farsangi mulatságra várják a helyieket, ahol szintén kisebb alkalmi műsor keretében felidézik a télűző hagyományokat. Ősz Szabó Norbert, elnök, Önkéntes Központ, Felsőhegy: „A rendezvény folytatása a jótékonysági bál. Az Összefogással mulassunk és újítsunk! akció keretén belül a felsőhegyi Népdalbarátokkal fogott össze a helyi Önkéntes Központ. A célj, hogy a Művelődési Ház elkezdett felújításait befejezzük, és ehhez nagyon sokan járultak hozzá az idén is.”

Egy utolsó farsangi bállal végleg elbúcsúztatják a telet és a mulatságot a nagyböjt idejére, ugyanis a néphagyomány szerint a báloknak szünetelnie kell a faluban egészen húsvétig.

télűzés
farsang
Felsőhegy

Most

13:02, Frissítve: 13:13

Olvasással a csillagokig...

A nemzetközi olvasási verseny döntőjét a horvát nemzeti közösség tagjai számára tartották meg a Szabadkai Városi Könyvtárban.
11:31, Frissítve: 11:39

Elengedtek öt tüntetőt

Szabadlábra helyezték azokat, akiket a Szerbiai RTV székházának elfoglalásakor vett őrizetbe a rendőrség - írja a Tanjug hírügynökség.
10:23, Frissítve: 10:39

Népszerűek-e az önkéntes nyugdíjalapok?

Szerbiában tavaly az év végéig a foglalkoztatottak 9 százaléka fizetett be rendszeresen valamely magánnyugdíjpénztárba, hogy idős korára legyen nyugellátása – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.