Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám, Huszár Dániel

Tűrhetetlen a csantavéri Csík-ér szennyezettsége

2018.05.15
18:28
2018.05.15
18:57
Forrás
Pannon RTV
A patak közvetlen közelében és a környező utcákban hulladékok tömkelege, elhanyagolt növényzet és bűz terjeng. Még a szennyvíz is belekerül, ami tovább rontja a víz minőségét.

A helyiek is bosszankodnak a Csík-ér szennyezettsége miatt. Azt mondják, a helyzet egyre rosszabb.

Pannon RTV/Molnár Ádám, Huszár Dániel

Dér Géza: „Nem tisztább egyáltalán, maradt minden a régiben. Sajnos ez évek óta katasztrófa. Katasztrofális az állapota.”

Orovec Szindi:
„- Nem tudom, hogy pont milyen a helyzet, de amikor voltunk, akkor nem volt szép.
- Mi az oka ennek, mit gondol?
- Nem tudom, hogy az emberek szennyezik, vagy a szemetet is beledobálják.

A csantavéri Kiss Ferenc utcában, más néven Sár utcában évek óta gondot okoz a Csík-ér patak szennyezettsége. A legfőbb probléma, hogy a burjánzó növényzet akadályozza a patak szabad folyását. Emellett pedig sokan még a szemetet is beledobálják.

A Csík-ér pataknál lévő Kiss Ferenc utca két oldalát már kiaszfaltozták, ám a patak medrének rendezetlensége továbbra is probléma. A szennyvíz is belefolyik a patakba, ami tovább rontja a víz minőségét.

Pannon RTV/Molnár Ádám, Huszár Dániel

Lázár Dezső csantavéri erdészmérnök elmondta, a Csík-ér felső folyásánál már kialakítottak egy tárolót, amely felduzzasztotta a vizet, de a faluban ez még nem oldotta meg a problémát: „Talán lehetőség lesz arra, hogy a Csík-érnek a falusi szakaszát is el tudjuk rendezni. Ehhez pedig vízre van szükség, hogy folyamatosan haladjon a víz, akkor fel kell duzzasztani majd a medrét, előtte bizonyos kotrásokat, vagyis tisztításokat kell végezni.

Pannon RTV/Molnár Ádám, Huszár Dániel

Nagyjából évente megtisztítják a Csík-ér medrét, de ez csak két-három hónapra oldja meg a gondot. Az illetékesektől eddig nem sikerült bővebb információt szereznünk az üggyel kapcsolatban. A lakosok környezettudatossága azonban sokat segíthetne a helyzeten.

Csantavér
Csík-ér

Most

Népszerű