Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Ügyeljenek arra, hova dobják a használt gumikesztyűket és maszkokat

2020-03-28
16:04
2020-03-28
18:17
Forrás
Pannon RTV
A mindennapokban használatos gumikesztyűk lebomlásához több év szükséges. A jelenlegi helyzetben pedig egyre több az eldobott szemét, azaz kidobott gumikesztyű és maszk a szabadkai utcákon is.

A gumikesztyűk összetételüktől függően a zacskókhoz hasonlóan 200 és 1000 év között bomlanak le. Ha naponta fejenként csak három pár kesztyűt váltunk, egy hónap alatt 180 darab műanyaghulladékot termelünk.

Manapság már többféle gumikesztyű is létezik, dacára annak, hogy a gyógyszertárakban mostanában nem mindig kapni a rendkívül kelendő kesztyűkből. A rugalmas anyagú egészségügyi, egyszer használatos latex kesztyűk esetében fontos figyelembe vennünk, hogy használat után hogyan és hová dobjuk el azokat.

Ismail Nezirović: „Ezek a kesztyűk egyszer használatosak. Ezért, amikor most hazamegyek, leveszem és oda dobom, ahova kell, és nem bárhová az utcán. Ezek szennyezettek. Azok, akik az utcán dobják el, valószínűleg a saját otthonukban is eldobálnak mindent mindenhová.”

A gumikesztyűk és a maszkok többsége nem újrahasznosítható hulladék. Emiatt használatuk után mindenképpen fontos azokat különválogatni. Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára szerint a legjobb amit tehetünk, hogy a háztartási műanyaghulladék közé tesszük: „Abban az esetben, ha normálisan meg van szervezve a műanyag elszállítása, akkor természetesen meghatározott gyűjtőhelyek vannak, ahova az emberek elszállíthatják vagy eldobhatják. Megfelelő helyre,  olyan helyre ahol nincs kockázata annak, hogy esetleg fertőzést okoz. Nyilván, hogy az egészségházak környékén is lehetne ilyen pontokat kialakítani, lényeg, hogy zárt dolog legyen.”

A szerbiai gyógyszertárakban jelenleg egy személy csak korlátozott mennyiségben vásárolhat gumikesztyűt és maszkot. Ennek ellenére fontos, hogy azok végül ne az utcán végezzék.

gumikesztyű
maszk

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.