Ugrás a tartalomra

Új lakói vannak a Palicsi Állatkertnek (videó)

2017.03.15
10:15
Egy magánszemélytől koboztak el nemrégiben négy kerecsensólymot
Egy magánszemélytől koboztak el nemrégiben négy kerecsensólymot. Az állatokra rossz állapotban, nem megfelelő körülmények között talált rá a hatóság. A négy madár közül kettőt azonnal szabadon engedtek, két társuk viszont a Palicsi Állatkertben lábadozik. Az állatkert gondozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy a különleges madarakat minél előbb szabadon engedhessék. Szerbiában 20-30 párra becsülik az állomány számát. A kerecsensólyom eszmei értéke 400.000 dinár. A kerecsensólyom fokozottan védett faj világszerte. A Palicsi Állatkert két új lakója szépen gyógyul. Reméljük, hogy hamarosan visszaengedhetik őket természetes élőhelyükre. A kerecsensólyom Európában és Ázsiában honos faj, de a megfigyelt példányok eljutottak Afrikáig is. Nem vándormadarak, viszont nagy távolságokat képesek megtenni. Vajdaságban már hosszú évek óta nem látható a ritka madár.Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Átlagosan 3 és 5 tojást tojnak le a tojók. Pont ebben az időszakban indul meg a párzás. Márciusban, áprilisban. 32 nap után keltik ki a tojásaikat. És közösen a párjával etetik a kicsiket amik úgy két hónapos kor után kezdenek el repülni. És automatikusan a környező területeken vadásznak. Ami érdekes, hogy ezek rettentő gyors madarak. Tehát képesek 300km/h sebességet is elérni vadászat közben.” A kerecsensólyom nagy szerepet játszik a magyar hitvilágban. A magyar eredetmondáiban is szereplő turul feltételezhetően a kerecsensólyom volt, vagy róla mintázták.
Palicsi Állatkert
kerecsensólyom

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.