Ugrás a tartalomra

Új lakói vannak a Palicsi Állatkertnek (videó)

2017.03.15
10:15
Egy magánszemélytől koboztak el nemrégiben négy kerecsensólymot
Egy magánszemélytől koboztak el nemrégiben négy kerecsensólymot. Az állatokra rossz állapotban, nem megfelelő körülmények között talált rá a hatóság. A négy madár közül kettőt azonnal szabadon engedtek, két társuk viszont a Palicsi Állatkertben lábadozik. Az állatkert gondozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy a különleges madarakat minél előbb szabadon engedhessék. Szerbiában 20-30 párra becsülik az állomány számát. A kerecsensólyom eszmei értéke 400.000 dinár. A kerecsensólyom fokozottan védett faj világszerte. A Palicsi Állatkert két új lakója szépen gyógyul. Reméljük, hogy hamarosan visszaengedhetik őket természetes élőhelyükre. A kerecsensólyom Európában és Ázsiában honos faj, de a megfigyelt példányok eljutottak Afrikáig is. Nem vándormadarak, viszont nagy távolságokat képesek megtenni. Vajdaságban már hosszú évek óta nem látható a ritka madár.Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Átlagosan 3 és 5 tojást tojnak le a tojók. Pont ebben az időszakban indul meg a párzás. Márciusban, áprilisban. 32 nap után keltik ki a tojásaikat. És közösen a párjával etetik a kicsiket amik úgy két hónapos kor után kezdenek el repülni. És automatikusan a környező területeken vadásznak. Ami érdekes, hogy ezek rettentő gyors madarak. Tehát képesek 300km/h sebességet is elérni vadászat közben.” A kerecsensólyom nagy szerepet játszik a magyar hitvilágban. A magyar eredetmondáiban is szereplő turul feltételezhetően a kerecsensólyom volt, vagy róla mintázták.
Palicsi Állatkert
kerecsensólyom

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.