Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Új szerzemények csendültek fel a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválján

2022.08.29
11:06
2022.08.29
16:39
Forrás
Pannon RTV
Két amatőr énekest és tizenegy új szerzeményt hallhatott a közönség a VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválján. A szemlét, amelyet már 26. alkalommal szerveztek, a helyi születésű Vitkay Gyula zeneszerző, kántortanító emlékére hoztak létre.

A Torontálvásárhelyen megrendezett VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválján idén két amatőr énekest és tizenegy új szerzeményt hallhatott a közönség. A zsűri értékelése szerint az első díjat a horgosi Gonclik György amatőr énekes nyerte. A legjobb új szerzeménynek a Megesküdtem című nóta bizonyult, amelynek zenéjét Kovács Ferenc szerezte, szövegét Tényi Ferenc írta, előadója pedig Morvai Melinda volt.

Morvai Melinda, nótaénekes, Temerin: „Idén huszonegyedik éve jövök erre a fesztiválra, én nagyon nagy szeretettel jövök ide mindig, mert itt az emberek olyan szívélyesen fogadnak. Szívesen járunk vissza és azt gondolom, hogy hű maradok örökre Debellacsához.”

Az est folyamán bemutatkozó amatőr énekeseket és az előadott új szerzeményeket háromtagú zsűri értékelte. Ők hozták meg a döntést a legjobbakról.

Bakator János, zsűritag, Torontálvásárhely: „Rengeteg nagyon szép nóta érkezett a VIVE-re és ebből válogatni kellett. Tizenegy dalt választottunk ki, ebből viszont az előadás napján újra kellett választanunk és ez a legnehezebb feladat egy zsűritagnak, hogy a szövegre, a zenére és az előadásra is figyeljen.”

A közönség díját munkatársunk, a helyi Szunyog Tibor nyerte, aki saját szerzeményét adta elő Elmúltak a gyermekévek címen. Az énekeseket a fesztivál alkalmi zenekara kísérte Dékány Imre, Dankó-díjas torontálvásárhelyi prímás vezetésével. A fesztivál előkészítését a Fesztiválbizottság végezte, amelynek elnöke a péterrévei Bolyos Miklós, a múlt év novemberében vette át tisztségét.

Bolyos Miklós, elnök, Fesztiválbizottság, Péterréve: „Elsősorban a zenei részért felelek, tehát a beérkező nótákat az én vezetésemmel válogattuk ki és adtuk az énekeseknek, illetve most, ugye, hogy összejött a zenekar, egy új felállítású zenekart kaptam és akkor velük ma gyakoroltam, illetve a nótákat, amiket a szerzők beküldtek és kiválogattuk, azokat aztán meg kellett hangszerelni egy hat – hét tagú zenekar, azt is előkészítettem, illetve az énekesek, amit énekelnek a gálaműsoron, azt is, meg kellett azokat a szerzeményeket is hangszerelni, illetve az új énekeseket pedig fölkészíteni arra, hogy itt először színpadon egy ilyen zenekarral a hátuk mögött tudjanak énekelni.”

A torontálvásárhelyiek ragaszkodnak hagyományos rendezvényükhöz, szeretik a magyar nótát és csárdásokat. Helyi egyesületek és magánszemélyek is támogatták a fesztivál megvalósítását. A Magyar Nemzeti Tanács vállalta a fesztivál védnökségét.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az ember lelkét, szívét a dal betöltötte és azt igazolta, bizonyította, hogy nagy hagyománya van a magyar nótának, a nótázásnak tájunkon, amit ápolni és éltetni kell és lehet. A VIVE pedig ezt bizonyítja, hogy születnek új magyar nóták, új csárdások, az énekesek, a zenekar hangulatot tudtak teremteni és jó közönsége van. Úgy gondolom, hogy bárhová elmennének ezzel a műsorral, mindenki úgy érezné, hogy jó a magyar nóta, él a magyar nóta.”

Az idei, sorrendben huszonhatodik VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztivál fő védnöke a Magyar Nemzeti Tanács mellett a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság és az Antalfalvi Önkormányzat volt.

VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiválja
Torontálvásárhely

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű