Ugrás a tartalomra
Pixabay/AndreasGoellner/Illusztráció

Új szirtiborzfajt azonosíthattak

2021.06.20
14:03
2021.06.20
14:10
Forrás
Sokszínű Vidék
A szirtiborzok harsány hívóhangja visszhangzik éjjelente Afrika erdőségeiben, azonban az, hogy pontosan milyen is ez a hang, az állat élőhelyétől függ.

A Volta és a Niger folyók közti régióban lakó szirtiborzok ugatásra emlékeztető hangja pedig eltér az Afrika más erdőiben lakó rokonok sikolyszerű hangjától.

Egy nemrégiben elvégzett kutatás szerint ez, vagyis a hangjuk azt is jelzi, hogy különböző fajokról van szó. A földrajzilag a két folyó közti területre korlátozott régióban élő szirtiborzok esetében persze nemcsak a hívóhang, hanem anatómiai jegyeik és genetikai állományuk is eltérő, a szakemberek mindezen különbségeket figyelembe vették, amikor az új fajt azonosították. Az újonnan leírt állat a Dendrohyrax interfluvialis nevet kapta. A szirtiborz általában 2-3 kilós kisemlős, azonban a legközelebbi rokonai az elefántok és a tengeri tehenek. Az éjszakai életmódjuk mellett azért is bonyolult tanulmányozni őket, mert nem tükrözi a fényt a szemük, így borzasztó nehéz meglátni is őket.

szirtiborz
új faj
felfedezés
természet

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű