Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Újabb hőhullám érte el Vajdaságot

2019-06-26
15:06
2019-06-26
18:15
Forrás
Pannon RTV
A csúcshőmérsékletek már ma is több helyen megközelítették, vagy el is érték a 35 Celsius fokot.

A kánikula holnap tovább fokozódik, a legmelegebb órákban akár 37 fokot is mérhetünk. Kisebb enyhülés hétvégén érkezhet.

Ha nyár van, akkor legyen meleg! Ezt várjuk el ettől az évszaktól. Ám az átlagon felüli hőség, a délután elmaradhatatlan záporok-zivatarok, ennélfogva a levegő óriási nedvességtartalma megviselik a szervezetet. Különös figyelemmel kell lennünk a kisgyerekekre, az idősekre, és a szabadban dolgozókra. Biztosítanunk kell számukra a megfelelő folyadékot: ásványvizet esetleg gyógyteákat.

A nagy melegben nem ajánlott a kalória- és zsiradék-dús ételek fogyasztása, valamint a túlfűszerezett ételeket és az alkoholos italokat is érdemes kerülni. A szabadkai Marina Luetić és kislányai élvezik a meleget: „Nincs különösebb taktikánk. Kinn szeretünk lenni a legtöbbet. Amikor időm van, a gyerekekkel a medencére megyünk. Sok dinnyét eszünk, sok gyümölcsöt. Sok vizet iszunk. A nagyszülők házban laknak, így reggeltől estig a gyerekek kinn vannak. Ott kis medencéjük van, zuhanyoznak a szabadban. Egyszerű. Nincs különösebb stratégiánk.”

A gyerekekre különösen veszélyes lehet a hőség, ugyanis könnyen kiszáradhatnak. 11 és 16 óra között kerülni kell a tűző Napon tartózkodást, hiszen akár 15 perc alatt is napszúrást, esetleg hőgutát is kaphatnak. Legjobb ilyenkor a hűvös medence - mondja a Szabó testvérpár:
„- Van amikor szoktam egy kicsit szomorú lenni, hogy túl meleg van, de örülök is, hogy meleg van. Amikor túlságosan melegem van, akkor bele szoktam menni a medencébe, és fürdök.
- Te is szoktál a medencébe ülni a tesóval, ugye?
- Nem szoktam beleülni, csak letérdelni.”

Holnap tovább fokozódik a hőség. Kisebb lehűlés a hétvégén jöhet, amikor is egy hidegfront súrolja vidékünket - mondta el Kovács Géza szabadkai klímakutató: „Gyakorlatilag felfrissülést hoz, némi eső zivatar várható. Inkább a tartomány északi részén, tehát délebbre valószínűleg még az sem lesz. Átmeneti lesz, nagyon gyorsan átvonul a front. Néhány óráig lesz csak felhős az ég. Rövid ideig tartó zápor vagy zivatar várható. Viszont mögötte észak-nyugatira fordul az áramlás és hidegebb levegő érkezik. Ez a hidegebb levegő azt jelenti, hogy gyakorlatilag a hétvégén, szombat-vasárnap a 34, 35 fokról lehűl a hőmérséklet 27-28 fokra, 5-6 fokos lehűlésre van kilátás.”

A nagy melegben a közlekedési balesetek száma is megnövekedhet, ezért fokozott figyelemre inti az autóvezetőket a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség. Közleményükben azt írják, hogy a látási viszonyok ugyan megfelelőek, de a meleg miatt több koncentrációt, türelmet és figyelmet igényel az autóvezetés. A meleg időjárás alatt a hosszabb utakon javasolt a rövid pihenők tartása, amely alatt az autóvezetők felfrissülhetnek.

Vajdaság
hőség
Kovács Géza

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.