Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ünnepi kavalkád a piacon

2019-04-26
13:37
2019-04-26
18:03
Forrás
Pannon RTV
A hagyomány szerint az ortodox nagypénteken egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, amit megérezhetett mindenki, aki kilátogatott ma a szabadkai Tejpiacra.

Már néhány méter megtétele után érezhetően más volt pénteken a tejpiaci hangulat. Aki még nem szerezte be az ortodox húsvétra az étkezések alapanyagait, annak bizony szednie kellett a lábát, hiszen az utolsó pillanatokban sokan keresték még a hozzávalókat. A vásárlók több hentesüzlet előtt is sorban álltak. A tradicionális ízek mellett sokaknál még hal vagy különböző szárnyasok is asztalra kerülnek. Janko Bujila: „Én rendszerint ha vásárolok, a feleségem kér meg rá, és most mondott két kiló csirkét, combot, csirkemellet. Megvettem a darált húst és a bárányt. Ez a mostani ünnepekre elég lesz a családomnak, mert most húsvétra minden gyerek eljön hozzánk az unokákkal, szóval a legtöbb munkával a nagymama szenved.”

Az elárusítók szerint az ortodox ünnepre a legkeresettebbek a jól megszokott klasszikus ételek. Klonka Ildikó, elárusító: „A sonkát, a darabolt sonkát, a csont nélkülit viszik általában, 800 dinár kilója és természetesen a lángolt kolbászt, aminek 550 kilója nálunk.”

A legtöbben természetesen a hentesüzleteket keresték, de jól fogyott a tojás és a különböző desszertek is. Tojásból gazdag volt a kínálat. 10 dinárért is lehetett már venni, de a legtöbb helyen 12 és 14 dinár között mozgott az ára a tojásnak.

piac
tejpiac
Szabadka

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű