Ugrás a tartalomra

Utazási kisokos járvány idején

2021.10.15
12:44
2021.10.15
14:44
Forrás
Szerbiai RTV
A nyárnak vége, de utazni, kirándulni továbbra is izgalmas lehetőség. A pandémia azonban már második éve nehezíti meg a turisták dolgát.

Nézzük, hova tudunk oltás nélkül utazni, és mely országok zárták le határaikat azok előtt, akik a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik V-oltást vették fel!

Több mint másfél évvel a járvány kezdete óta, még mindig nem egyszerű utazni a világban. Bár sok ország döntött úgy, hogy valamennyire megnyitja határait, védettségi igazolvány és PCR-teszt nélkül gyakorlatilag lehetetlen útnak indulni.
Sok ország csak azokat az oltásokat fogadja el, amelyeket jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (ezek a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Jansen), így az orosz vagy kínai vakcinával beoltottakat oltatlanként kezelik.

Olaszországba a Pfizer és Astra Zenaca oltásaival beoltottak utazhatnak, a többiekre kötelező karatén vár. Ausztria sem fogadja el az orosz vakcinát, házi karanténra köteleznek, Csehországba viszont be sem lehet utazni Szputnyikkal.

Spanyolország hasonlóképpen jár el, de ott van kivétel: amennyiben igazolni tudjuk, hogy az utazás elengedhetetlen.

Franciaország és Németország sem fogadja el az orosz és kínai oltásokat.

Jöjjenek most azok az országok, ahol tárt karokkal várnak bennünket!

A szerb állampolgárok védettségi igazolvány nélkül az EU országai közül csak Magyarországra utazhatnak, ahová kizárólag útlevélre van szükségünk, a környező államok közül pedig Bosznia-Hercegovinába.

Minden további nélkül mehetünk még Mexikóba, a Közép-afrikai Köztársaságba, Jamaicába, Costa Ricába, Palauba és Pakisztánba, utóbbi három esetében azonban rendelkeznünk kell egészségügyi biztosítással, amely fedezi egy esetleges fertőzés esetén az ellátást.

Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia oltási igazolást, a betegségen való átesettségről szóló igazolást vagy negatív tesztet kér.

Románia beenged minden oltottat és 72 óránál rövidebb időtartamra negatív PCR-teszttel rendelkezőket is.

Horvátországba csak igazolt okból és védettségi igazolás vagy negatív PCR-teszt birtokában mehetünk.

Törökországba is beutazhatnak a szerb állampolgárok bármilyen oltással vagy negatív teszttel. Illetve azok is, akik igazolni tudják, hogy átestek a betegségen.

Bulgária nem engedélyezi a beutazást, ahogy a világ több másik országa sem.

Az országokba való belépést mindig az aktuális járványügyi helyzet alapján engedélyezik, ezért gyakran változtatják a szabályokat. Minden esetben ellenőrizzük utazás előtt, hogy mik a feltételek!

pandémia
Olaszország
Pfizer
Pfizer-BioNTech
Pfizer-féle vakcina
Pfizer-BioNTech vakcina
Pfizer-védőoltás
Pfizer/BioNTech
Sinopharm
Szputnyik V
Szputnyik V vakcina
PCR-teszt
Európai Gyógyszerügynökség
Moderna
AstraZeneca
Jansen
Ausztria
Csehország
Spanyolország
Franciaország
Németország
Magyarország
Bosznia-Hercegovina
Mexikó
Közép-afrikai Köztársaság
Jamaica
Costa Rica
Palau Köztársaság
Pakisztán
Észak-Macedónia
Montenegró
Albánia
Románia
Horvátország
Törökország
Bulgária

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.