Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szloboda Tibor

Utcabállal zárult a ludasi Fokhagymafesztivál

2018.08.12
11:50
2018.08.12
16:45
Forrás
Pannon RTV
Idén is megtelt a ludasi vásártér, sokan ropták a táncot a hajnalig tartó utcabálon.

Nemcsak a helybeliek látogattak el, hanem a környező településekről és Szabadkáról is sokan érkeztek a ludasi Fokhagymafesztiválra. Most is tartalmas programmal vártak mindenkit a szervezők, a jó hangulatról pedig a csantavéri Koktél zenekar gondoskodott.

Pannon RTV/Szloboda Tibor

A falunapi kenyérszentelő szentmisét, majd pedig a végleg felújított Kultúrotthon felszentelését követően özönleni kezdtek az emberek a ludasi vásártérre. Természetesen mindenkinek az első útja a fokhagymaárusok irányába vezetett.

Oravec Éva férjével minden évben itt vásárolja meg az egész évre való fokhagymát: „Egyrészt azért, mert nincsen párja, nagyon finom, másrészt pedig ez a hangulat itt  páratlan, ezért minden évben kijövünk csak a hangulat végett.”

A fokhagymafüzéreket 300-400, a fokhagyma kilóját pedig 160 dinárért lehetett megvásárolni. Bátori Hermina fokhagymafonatait mindenki megcsodálta: „Gondoltunk egyet pár évvel ezelőtt, és nemcsak sima füzéreket kezdtünk el készíteni, hanem sóvirággal díszítetteket, és annyira tetszett a vásárlóknak, hogy most már csak ezzel fonjuk.”

Pannon RTV/Szloboda Tibor

A falunap 21, a Fokhagymafesztivál pedig 15 éves az idén - mondta el köszöntő beszédében Aladics Tibor a ludasi helyi közösség közgyűlési elnöke. Másfél évtizeddel ezelőtt a rendezvényt közösen álmodta meg Engi Péter, Engi Sándor és Engi Gábor.

Engi Gábor, ötletgazda, Ludas: „Mivel máshol más fesztiválokat szerveznek, például Turiján kolbászfesztivált, itt pedig fokhagymatermelés van, innen jött az ötlet, hogy próbáljunk meg fokhagymafesztivált szervezni.”

Osztrogonác Simon, aki maga is ludasi születésű, minden évben eljön a fesztiválra. A szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja azt mondta: Ludasnak különleges földrajzi fekvése van, specifikus talajjal rendelkezik: „Ennek köszönhetően a fokhagyma itt egy olyan brenddé vált, amely csakugyan most már országszerte, világszerte ismert brend, és mondhatom, hogy nem ok nélkül.”

Pannon RTV/Szloboda Tibor

A szervezők idén is tartalmas programokkal színesítették a rendezvényt. A kicsiknek gerezdjeire kellett szétszedni a fokhagymát, az idősebbek pedig fokhagymafonásban mérték össze ügyességüket. Emellett színpadra szólították az elmúlt egy évben született ludasi csemetéket és szüleiket.

Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi M.E., Ludas: „Hat kisbaba született, három fiú, három lány, és kapnak ajándékot, mint minden falunapon.”

Ezt a fesztivált és az ehhez hasonló programok megrendezését is támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság - emelte ki Ótott Róbert, titkárhelyettes: „Mivel ezzel népszerűsítik a mezőgazdaságot, fontos, hogy a titkárság is odaálljon, segítse és támogassa az ilyen rendezvényeket.”

A hajnalig tartó utcabálhoz a jó hangulatot a csantavéri Koktél zenekar biztosította.

Ludas
fokhagymafesztivál

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36, Frissítve: 15:53

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.