Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Utcazenétől hangos Újvidék belvárosa

2020-08-12
12:59
2020-08-12
16:21
Forrás
Pannon RTV
Vannak, akik évtizedek óta utcazenészként keresik a kenyerüket, mások csak hobbiból, némi pénz reményében vesznek hangszert a kezükbe az utcán.

Világszerte számos városban találkozhatnak utcai zenészekkel a járókelők. Nincs ez másként Újvidéken sem, ahol már több évtizedes hagyománya van az utcai zenélésnek. A vajdasági városban a legforgalmasabb gyalogos övezetekben sétálhatunk zenei aláfestés mellett.

Újvidék központjában a város és a járókelők zajába rendszeresen szűrődnek kapualjakból felcsendülő dallamok. Természetesen a legforgalmasabb utcákon, elsősorban a gyalogos övezetekben találkozhatunk leginkább utcai zenészekkel. A Szabadság-téren, a Zmaj Jova és a Duna utcákban különböző hangszereken különféle stílusú zeneszámokat hallhatunk. Egyes ismerős arcokat évek, akár évtizedek óta is viszontláthatunk, de időről-időre felbukkannak új előadók is. Kristijan Kostić "Bleki": „Van már körülbelül 15-20 éve, hogy az utcán zenélek. Voltak együtteseim előtte, zenéltem minden irányban és mindenkivel, de eljött egy pillanat, hogy mindannyian szétmentünk, és kompromisszumot kellett kötnöm. Habár ez nem kompromisszum, úgy gondolom, hogy az utcai zenészek a legjobbak, és sok nagy csillag az utcáról jött.”

Anyagiak szempontjából ez lehet kiegészítő mellékfoglalkozás is, de akik rendszeresen jelen vannak az utcákon, megélhetést is biztosíthatnak maguknak. A bevétel persze ingadozó lehet. Danijel Seethaler: „Általában ritkán történik meg, hogy valaki megáll, mikor egyedül zenélek, inkább menet közben adnak pénzt. Amikor több emberrel zenélek, akkor meg is szoktak állni, hogy meghallgassák és fizessenek. Bármennyit is, köszönet nekik, természetesen. Ami az időszakot illeti, elég furcsa, de jobb a tél, mint a nyár, legalábbis anyagi szempontból. Mivel ünnepek vannak, újév, az emberek vidámak és szívesen költenek.”

Akár hobbi, akár foglalkozás, többen is kiemelték, hogy ez egy életérzés, és külön varázsa van az utcai zenélésnek. Stefan Seethaler: „Az utcai tapasztalat olyasvalami, amit sehol sem éltem át, pedig sok városban és országban jártam, és aktívan foglalkozom zenével. Zenélek klubokban, éttermekben, hajókon, de olyasvalamit, mint ez, nehezen tud egy klub megidézni.”

Ellentétben számos európai várossal, Újvidéken az utcai zenélésre nincsenek kidolgozott előírások. Mint az előadók kiemelték, az ő dolgukat is megkönnyítené, ha törvényileg szabályoznák a feltételeket és a helyzetüket.

utcazenészek
utcazene
zene
utca
Újvidék
pénzkeresés

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.