Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Útra kelt a legambiciózusabb északi-sarkvidéki expedíció

2019-09-22
01:27
2019-09-22
01:43
Forrás
Magyar Szó, Euronews, BBC
Az eddigi legnagyobb és legösszetettebb, Mosaic elnevezésű északi-sarkvidéki kutatóexpedícióra indult péntek este a norvégiai Tromsőből a Polarstern német jégtörő hajó.

Egy évtizeden át tartott, amire előkészítették a Polarstern jégtörő hajót a midenkori legnagyobbként emlegetett északi-sarki expedícióra. A cél az éghajlati kutatások segítése. Útja az Északi-sarkvidéken át 350 napig tart. A tervek szerint a jégtörő egy óriási jégtömbhöz fog megérkezni, majd a zajló jéggel együtt sodródik az Arktisz központi területein át.

A projektben csaknem 20 ország több mint 70 tudományos intézete és több száz kutatója vesz részt. 

sajtótájékoztató

Fotó: Tanjug/Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

A Polarstern hajón 40 fős legénység és 50 kutató utazik.

Polarstern a kikötőben

Fotó: Tanjug/Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix via AP

A Polarstern előbb végighalad a norvég, majd a szibériai partok mentén, és irányt vesz a jégmező belsejébe, az Északi-sarkhoz. A legénységnek két hete lesz arra, hogy felépítsen egy tábort a jégen. Több állomáson is méréseket végeznek a tengervízben, a jégben és a légkörben.

A kutatók elsősorban a klímaváltozást akarják vizsgálni. Céljuk, hogy jobban megértsék, az Északi-sarkvidék milyen befolyást gyakorol a globális éghajlatra.

északi-sarkvidék
expedíció
Mosaic
Polarstern
klímaváltozás

Most

16:29, Frissítve: 16:37

Hamarosan beérik a levendula

Egyre többen foglalkoznak levendulával Magyarkanizsán és környékén, annak ellenére, hogy vidékünkön nem őshonos növényről van szó.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.