Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

2021.09.25
18:01
2021.09.25
21:29
Forrás
Pannon RTV
Vásári forgatag, színes, hangos és vidám programok több helyszínen. Minden korosztály talál magának valami nagyon érdekeset. Felavatták a Mini Délvidék Parkot. Az esemény a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg az eseményt és adta át ünnepélyes keretek között a Mini Délvidéki Parkot. A park kiépítése öt éve kezdődött. A több mint ezer négyzetméteren elfekvő makett Vajdaság folyóit, domborulatait és településeit öleli fel.

Faragó Zoltán, turisztikai előadó, Tóthfalu: „Műholdfelvétel alapján a Duna folyását modelleztük le ebbe a téglalapba Bezdántól Kladovóig. Tehát ez gyakorlatilag egész Szerbián áthalad, Magyarország pici része, ami még ehhez a területhez hozzátartozik. Tehát Tisza, Dráva, Duna folyó, komplett Bácska benne van, Bánság és Szerémség nagyobb része, illetve egy pici Drávaszög is jutott bele.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett rendezvényen több helyszínen folytak az események, a móka-tér a gyermekeknek nyújtott kikapcsolódási lehetőséget, a zene-tér a muzsikát kedvelőket várta, a Magyar Szó park pedig különféle tematikájú panelbeszélgetéseknek adott otthont. A Hogyan tartható fenn a lendület? elnevezésű tanácskozáson a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István és a Pótápi Árpád János a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett. Az eszmecserén szó esett a közös munkáról, a beruházásokról és a jövő évi választásokról is.

Pótápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Egy sor megmérettetés lesz az itt élők előtt a következő évben, a legfontosabb szerintem a magyarországi választások. Mi mindig azon voltunk, hogy a külhoni magyaroknak tudjunk segítséget nyújtani, ami nem öncélú segítség volt, mert mind egy nemzethez tartozunk. Amikor egy nemzetet támogatunk, egy családot támogatunk.”

Pannon RTV

A nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye a tóthfalusi, amely egy új fejezet elindítása is a jövőre nézve - nyilatkozta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a száz év a mindennapos küzdésről szólt annak érdekében, hogy abban a lehetetlen helyzetben, sorozatban amiben a vajdasági magyarság folyamatosan volt. Pár évtizedet talán leszámítva, de egészen 1920-től idáig, azt milyen kondícióban, és hogy sikerült nekik túlélni, és azokban a körülményekben építkeznie, megmutatnia magát, hozzájárulva az egyetemes magyarság megmaradásához és felemelkedéséhez.”

Pannon RTV

Az eseményt színesítette a szabadkai Imperial Lovasklub bemutatója, a gyermekeket a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szórakoztatta, valamint vajdasági, köztük a Pannon RTV által készített filmeket is bemutattak.

A nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye a késő esti órákig tart Tóthfaluban. Arról, hogy milyen a hangulat, mennyien vannak most, és milyen programok lesznek még, a helyszínről tudósított kollégánk Mészáros György.

A délutáni órákban szerbiai és külföldi együttesek szórakoztatták a kilátogatókat.

Vajdaság Tóthfaluba költözik
Tóthfalu
Potápi Árpád János

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.
09:47, Frissítve: 12:09

Túlnyomóan borús idő várható

Szerbiában ma túlnyomóan borús idő várható, helyenként esővel, helyi záporral, zivatarral. Az ország északi részében napközben megáll az eső, de a déli vidékeken időnként egészen estig lesz csapadék.

Népszerű