Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A vajdasági Duna-vidék múltja, jelene és jövője

2021.12.09
18:50
2021.12.09
19:16
Forrás
Pannon RTV
A Dunamente középső részének kulturális, vallási, természeti és idegenforgalmi értékeiről nyílt kiállítás Újvidéken. A tárlat Vojislav Dević építész munkásságán keresztül mutatja be a nagy folyó jelentőségét a partjain élő és átvonuló népek számára.

Vojislav D. Dević az építészet, városrendezés, térképészet, ökológia területén kutatja az élhetőbb városok, és a békés együttélés lehetőségeit. Jelenlegi kiállítása is ennek fényében foglalkozik a vajdasági Duna-vidék múltjával, jelenével, jövőjével.

Vojislav D. Dević: „Ez a kiállítás azért jött létre, hogy bemutassa, hogy a Duna Európa legfontosabb és központi folyója, és nem kell, hogy a konfliktusok és az elválasztás folyója legyen, hanem a megbékélés folyója. A kiállításban részt vesz tíz község, néhány város, valamint köztársasági, tartományi és városi intézmények, és néhány önálló kutató.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kiállítást Ljubomir Kljakić belgrádi szociológus nyitotta meg, aki az 1980-as évek vége óta működik együtt Vojislav Devićtyel, és foglalkoznak közösen a tárlat témájával, az építészet és a Duna szerepével, jelentőségével.

„Igazán nagy felelőssége van a mai nemzedékeknek, hogy gondot viseljenek arról, ami előttük történt, egy hosszú időszakon keresztül, ami ezen a kiállításon meggyőzően látható, és másrészt, hogy gondot viseljenek arról, hogy mit hagynak majd maguk után azoknak, akik utánuk jönnek.”

A tárlat az Újvidéki Városi Könyvtár Ifjúsági Központjában kapott helyett.

Aleksandar Jokanović, az Újvidéki Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: „Nagyon örülünk annak, hogy ez a kiállítás nem csak a Duna történelmi részének van szentelve, hanem sok más elemének is, mint például a turizmus, a kulturális turizmus, a gazdasági lehetőségek, és nagyon jelentős az, hogy a polgártársaink megismerkedjenek a kiállítás tartalmával, mivel csak amikor megnézzük ezeket a csodálatos kiállítási tablókat, láthatjuk a folyónk összes potenciálját.”

A kiállítás egy hónapon keresztül, január kilencedikéig látogatható.

Duna
Újvidék
Vojislav D. Dević
Ljubomir Kljakić
Aleksandar Jokanović

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű