Ugrás a tartalomra

Vajdasági szarvascsordát engedtek szabadon a Kopaonikon

2022.03.09
15:30
2022.03.09
19:09
Forrás
Pannon RTV
Március nyolcadikán 12 szarvast engedtek ki a Kopaoniki Nemzeti Park területére. Idén ez a harmadik szarvascsorda, amelyet szabadon engedtek a hegyen.

Szerbia egyes területein a szarvasok száma rendkívül alacsony, cél az állomány gyarapítása. Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója elmondta, az állatokat Vajdaság területén nevelik fel, majd szállítják Szerbia különböző régióiba. Március végéig még 10-12 szarvast terveznek kiengedni a természetbe.

„A szerbiai mezőgazdasági titkárság felismerte a lehetőséget, és finanszírozza a szarvasok visszatelepítését a Zlatar, Zlatibor, Tara, Homolyai-hegységekbe és Kopaonikra. 2020-tól több mint 180 szarvast szállítottunk el a Vajdaság Erdei vadászterületeiről. A Kopaoniki Nemzeti Park biztosított egy zárt területet, ahol átmenetileg elhelyezzük a szarvasokat. Később kiengedik őket innen a szabad természetbe, és reményeink szerint ősztől már a kopaoniki hegységben is hallható lesz a szarvasbőgés.”

szarvas
Kopaonik
Kókai Roland

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.