Ugrás a tartalomra
Fetes Kata

Vajdasági szavalók Bécsben

2022.05.18
11:20
2022.05.18
11:34
Forrás
Pannon RTV
Verőfény 25+ néven szervezte meg idén zenés-irodalmi versenyét a Bécsi Magyar Iskola a Collegium Hungaricumban. Az idén a vers- és mesemondás mellett külön kategóriában megzenésített versekkel is fel lehet lépni.

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségéhez tartozó Bécsi Magyar Iskola ismét megrendezte szavalóversenyét. A több mint negyed százada minden évben megrendezésre kerülő Verőfény vetélkedő, a Kárpát-medence iskolásainak nyújt lehetőséget arra, hogy megmutassák, milyen előadói tehetséggel tudják tolmácsolni a magyar költők és írók alkotásait. Tavaly a koronajárvány miatt a Verőfény 25. évfordulóján csak az interneten mutathatták meg tudásukat a szavalni kívánók, ezért az idei versenyt 25+ melléknévvel látták el a szervezők.

Lengyel Ferenc, a Verőfény névadója és évtizedeken keresztüli vezetője emlékeztetett arra, hogy a Bécsi Magyar Iskolában elindított szavalóversenynek, bár van egy másik ága is, de mivel ugyanattól a fától származik a gyümölcs, egy közös kosárba kerülve, az ausztriai magyar közösség hasznára válik.

Az idei megmérettetésen is közel 100 kisdiák vett részt. Az Ausztria különböző tartományaiból, Tirolból, Vorarlbergből, Steiermarktból érkező csapatok mellett szép számmal voltak Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból is szavalók.

A színvonalas produkciók értékelésénél nem volt egyszerű dolga a zsűrinek -  emelte ki Böröndi Lajos költő, a Verőfény szavalóverseny örökös zsűrielnöke. Egyúttal arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a magyar nyelv mondathangsúlyos. Hozzátette: a versenyen résztvevői több esetben a szavakat hangsúlyozták, így akad még csiszolni való az előadói képességeiken.

Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége
Bécs

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.