Ugrás a tartalomra
Fetes Kata

Vajdasági szavalók Bécsben

2022.05.18
11:20
2022.05.18
11:34
Forrás
Pannon RTV
Verőfény 25+ néven szervezte meg idén zenés-irodalmi versenyét a Bécsi Magyar Iskola a Collegium Hungaricumban. Az idén a vers- és mesemondás mellett külön kategóriában megzenésített versekkel is fel lehet lépni.

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségéhez tartozó Bécsi Magyar Iskola ismét megrendezte szavalóversenyét. A több mint negyed százada minden évben megrendezésre kerülő Verőfény vetélkedő, a Kárpát-medence iskolásainak nyújt lehetőséget arra, hogy megmutassák, milyen előadói tehetséggel tudják tolmácsolni a magyar költők és írók alkotásait. Tavaly a koronajárvány miatt a Verőfény 25. évfordulóján csak az interneten mutathatták meg tudásukat a szavalni kívánók, ezért az idei versenyt 25+ melléknévvel látták el a szervezők.

Pannon RTV/Fetes Kata

Lengyel Ferenc, a Verőfény névadója és évtizedeken keresztüli vezetője emlékeztetett arra, hogy a Bécsi Magyar Iskolában elindított szavalóversenynek, bár van egy másik ága is, de mivel ugyanattól a fától származik a gyümölcs, egy közös kosárba kerülve, az ausztriai magyar közösség hasznára válik.

Pannon RTV/Fetes Kata

Az idei megmérettetésen is közel 100 kisdiák vett részt. Az Ausztria különböző tartományaiból, Tirolból, Vorarlbergből, Steiermarktból érkező csapatok mellett szép számmal voltak Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból is szavalók.

Pannon RTV/Fetes Kata

A színvonalas produkciók értékelésénél nem volt egyszerű dolga a zsűrinek -  emelte ki Böröndi Lajos költő, a Verőfény szavalóverseny örökös zsűrielnöke. Egyúttal arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a magyar nyelv mondathangsúlyos. Hozzátette: a versenyen résztvevői több esetben a szavakat hangsúlyozták, így akad még csiszolni való az előadói képességeiken.

Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége
Bécs

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű