Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Vedd ölbe, ringasd és énekelj!

2020.10.23
15:17
2020.10.23
17:21
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság-szerte 15 településen tartanak Ringató foglalkozásokat a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából.

A "vedd ölbe, ringasd és énekelj" vezérfonalat követve a rendezvényeken kisgyerekek és szüleik vesznek részt. A Kárpát-medence szerte népszerű foglalkozást ezúttal Kúlán is megszervezték.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A koronavírus-járvány miatti kihagyás után, október második felében Kúlán is újra elindultak a Ringató foglalkozások. Miocs Andrea az előző alkalmakon is részt vett nagyobb kisfiával, most pedig a kisebbel is eljött: „Nekem tetszik, és úgy látom, hogy a kicsi is, aki most tíz hónapos, úgy látom, hogy ő is élvezte. Úgy látszik, hogy ez jobban ennek a korosztálynak való. Fontosnak tartom, hogy minél többet a gyerekkel foglalkozzunk, ameddig igényli, mert aztán gyorsan megnőnek, és akkor már hiába szaladunk utána, akkor majd nem engedi.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Vajdaság-szerte hat pedagógus tart foglalkozásokat. Hardi Klemm Katalin kisgyermekes anyaként járt először Ringatókra, majd pedig ő is elvégezte Magyarországon a képzést. Csellóval, furulyával, dobbal és egyéb hangszerekkel teszi színesebbé a foglalkozásokat: „Ebben a fél órában annyi útmutatót ad a szülőknek, nagyszülőknek, hogy hogyan játszanak a gyerekekkel. Mit énekeljenek, mit játszanak, milyen körjátékokat, mit meséljenek. Tulajdonképpen a hangszerek bemutatása is, ez egy nagyon nagy dolog, hogy egy kisgyereket ennyi inger ér ebben a fél órában.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Ringatót negyed évszázada álmodta meg Gróh Ilona, és Magyarországról kiindulva nagy népszerűségre tett szert az egész Kárpát-medencében. Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából valósulnak meg a fél órás foglalkozások.

De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Népi hagyományokra, népi dalokra, népi játékokra támaszkodik ez a program, amelyen kisgyermekek és szüleik vesznek részt, tehát mintegy hároméves korig vannak itt jelen a gyermekek. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a kisgyerekek is már egy közösséghez tartozzanak, ahol tudnak szocializálódni, így többnyire kis településeken tartjuk ezeket a foglalkozásokat, ahol valójában nincs erre lehetőség.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Jelenleg Vajdaság 15 településén rendeznek Ringató foglalkozásokat. A járvány miatt tavasztól egy hosszabb szünetet tartottak, de ősztől lassan újra megszervezik kisebb számú csoportokban.

Ringató
De Negri Ibolya
MNT
Magyar Nemzeti Tanács

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.

Népszerű