Ugrás a tartalomra
Pixabay/TootSweetCarole/illusztráció

Védelem a parti fecskéknek

2021.04.08
18:17
2021.04.08
18:32
Forrás
www.elobolygonk.hu
Hogyan lehet védekezni a partifecskék földfalakba költözése ellen?

A potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság, valamint az önkormányzatok figyelmébe a Magyar Madártani Egyesület azért, hogy ezeken a helyeken ne tudjanak fészket rakni a partifecskék. Gyakori madárvédelmi probléma a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba és építési földhányásokba. Az állatok olyan helyeken jelennek meg, ahol ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, különben az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, a fiókák pusztulását okozhatja. Ez Magyarországon törvényileg van szabályozva. Április második felétől május közepéig-végéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok. Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a magyarországi természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket – akár a napi munkavégzést követően – ponyvás, hálós takarással teszik a partifecskék számára érdektelenné.

fecske
védelem

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!