Ugrás a tartalomra
Pixabay/szjeno09190

Védett lehet az európai Amazonas

2019-10-07
13:49
2019-10-07
18:03
Forrás
MTI
Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozására.

A WWF Adria környezetvédelmi szervezet jelezte: ez volt az utolsó lépés a közös bioszféra rezervátum státusz elérését célzó folyamatban. Az UNESCO jövő júniusban nyilváníthatja a területet öt országot átívelő bioszféra rezervátummá. A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb, 700 kilométer hosszú és 800 ezer hektáros egyedi kultúrájú és természeti, tájvízi biodiverzitás rezervátuma, melyet Európa Amazonasának is neveznek. A folyók “zöld övet” formálnak, összekapcsolva az öt ország több mint egymillió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét. A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum folyóvizei számos élőlénynek és növénynek adnak otthont, köztük több mint 300 vízi madárfajnak, és természetes ívóhelyei a kecsegének is. Gödöllőn, még 2011-ben a horvát, magyar, osztrák, szerb és szlovén környezetvédelmi miniszter közös nyilatkozatot írt alá a rezervátum megalapításának érdekében.

Mura-Dráva-Duna
UNESCO

Most

21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.