Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Velebiten vendégeskedett az Ajvár-bajvívó karaván

2021.09.19
14:56
2021.09.19
15:48
Forrás
Pannon RTV
Egy napra az ajvár fővárosává vált Velebit. Ajvár-bajvívó bajnokságot szerveztek hatodik alkalommal. A verseny elődöntőit Szerbia-szerte 12 településen szervezik meg idén. Az itteni legjobb ajvárkészítő részt vehet az október 9-i belgrádi döntőn.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az Oromhegyes mellett fekvő kis település Velebit, egy napra igazi ajvár nagyhatalommá válik, ugyanis itt szervezik meg az Ajvár bajvívó-bajnokság egyik elődöntőjét.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A települést belengő paprikaillat több látogatót is kicsalt a rendezvényre. Volt, aki szintén az ajvárfőzés titkát szerette volna ellesni. Graovac Gutási Judit nem készít ajvárt, de a fortélyokat szeretné ellesni a mesterektől: „Nagyon szeretjük, főleg az édesebb ízeket, úgyhogy itt mindig kilessük a titkokat, valahogy nekem sosem sikerül, de szerencsére vannak olyan ismerősök, akiktől tudunk házi ajvárt vásárolni.”

2014-ben szervezték meg először Magyarkanizsa község területén az ajvárfőzőverseny. Majd Martonoson is vendégeskedett az elődöntőnek számító esemény, míg végül Velebiten találta meg a helyét a rendezvény.

Balázs Jadranka, Velebit Helyi Közösség titkára: „Nagyon fontos számunkra, mert ez nagyon kis közösség, 200 lakosa van, és úgy gondoljuk, hogy így megpróbáljuk a falunkat egy kicsit turisztikailag és gazdaságilag fellendíteni, megpróbálunk a versenyzőknek egy olyan piacot nyitni, ahol utána az itt készült ajvárt is értékesíteni tudják.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A velebiti esemény Magyarkanizsa község támogatásával valósul meg – emelte ki Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

„Mind a 13 településünk életében fontos az, hogy ők helyi szinten a saját maguk által elfogadott és szeretett rendezvényekre összehívják azt a közösséget, ahol éppen laknak. Ezért döntöttük úgy, hogy magában a községi költségvetésben is benne van minden falunak külön a rendezvényi tétele.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az ajvárfőzés mellett ügyességi játékokkal is kedveskedtek a szervezők a résztvevőknek. Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés.

Ajvár
Velebit
Fejsztámer Róbert
Magyarkanizsa
Ajvár-bajvívó bajnokság

Most

09:51

150 éves a szabadkai Népkör

Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.
07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.