Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Veszélyben a borostyánok?

2021.06.11
22:46
Forrás
Sokszínű Vidék
Megkezdte rajzását a Magyarországon tavaly kimutatott borostyánevő moly - írja Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Ez a parányi mediterrán jövevény a borostyánok leveleit, fiatal hajtásait fogyasztja hernyó korában.

A faj már az 1980-as, 1990-es években fokozatosan elkezdett terjeszkedni Dél-Európából Közép- és Nyugat-Európa irányába. Napjainkban északon elérte Berlin, keleten Budapest és nyugaton London vonalát. Még nem tudni, hogy az északi, illetve keleti irányú kolonizáció természetes megtelepedés, vagy a kertészetek borostyán-importjával hurcolódtak be a populációk.

Míg a mediterráneumban csak egy, nyár elei nemzedéke van, addig az újonnan elfoglalt területeken, így Magyarországon is két nemzedék figyelhető meg, egy nyár elei és egy nyár végi – kora őszi, áll a park tájékoztatásában. Azt is írják, az új élőhelyei elsősorban a délies lejtőkön épült házak, délnek néző falaira felfutott borostyánosok. Egyelőre csak 2-3 helyen él Magyarországon. Úgy néz ki, hogy áttelelni is csak a napsütötte – télen is meleg – házfalakra felfutott borostyánok tövénél tud, kinn a parkokban, erdőkben még nem, közölte a nemzeti park.

borostyán
veszély
természetvédelem

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.