Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Veszélyben a borostyánok?

2021.06.11
22:46
Forrás
Sokszínű Vidék
Megkezdte rajzását a Magyarországon tavaly kimutatott borostyánevő moly - írja Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Ez a parányi mediterrán jövevény a borostyánok leveleit, fiatal hajtásait fogyasztja hernyó korában.

A faj már az 1980-as, 1990-es években fokozatosan elkezdett terjeszkedni Dél-Európából Közép- és Nyugat-Európa irányába. Napjainkban északon elérte Berlin, keleten Budapest és nyugaton London vonalát. Még nem tudni, hogy az északi, illetve keleti irányú kolonizáció természetes megtelepedés, vagy a kertészetek borostyán-importjával hurcolódtak be a populációk.

Míg a mediterráneumban csak egy, nyár elei nemzedéke van, addig az újonnan elfoglalt területeken, így Magyarországon is két nemzedék figyelhető meg, egy nyár elei és egy nyár végi – kora őszi, áll a park tájékoztatásában. Azt is írják, az új élőhelyei elsősorban a délies lejtőkön épült házak, délnek néző falaira felfutott borostyánosok. Egyelőre csak 2-3 helyen él Magyarországon. Úgy néz ki, hogy áttelelni is csak a napsütötte – télen is meleg – házfalakra felfutott borostyánok tövénél tud, kinn a parkokban, erdőkben még nem, közölte a nemzeti park.

borostyán
veszély
természetvédelem

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.