Ugrás a tartalomra
Pixabay/Flavio Poletti

Veszélyben a nagytestű édesvízi fajok megmaradása

2019.08.11
07:35
2019.08.11
17:51
Forrás
Pannon RTV
Nyolcvannyolc százalékkal csökkent 1970 és 2012 között a nagytestű édesvízi fajok populációja a berlini Leibniz Intézet vezette nemzetközi kutatás szerint.

A veszteség kétszerese annak, amelyet a gerincesek elszenvedtek a szárazföldön és az óceánokban.

Pixabay/Andrea Bohl

Az édesvízi megafaunába tartoznak a 30 kilogrammos vagy annál nagyobb súlyú állatok, például a folyami delfinek, a hódok, a krokodilok, az órásteknősök és a tokfélék. A kutatók összegyűjtötték és elemezték a világ 126 édesvízi megafaunafajáról rendelkezésre álló adatokat, valamint 44 faj történelmi és jelenlegi földrajzi megoszlásáról szóló adatokat Európában és az Egyesült Államokban.

Illusztráció/Pixabay/minka2507

A Dél- és Délkelet-Ázsiát, valamint Kína déli részét magába foglaló indomaláj faunatartományban az édesvízi fajok populációja 99 százalékkal csökkent. A palearktikus faunatartományban ez a szám 97 százalék. Ezt a tartomány Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagy része képezi. A nagytestű halfajok, mint a tokhal, a lazac, a Mekong-harcsa különösen veszélyeztetett, populációjuk 94 százalékkal csökkent. A hüllők populációja 72 százalékkal.

Pixabay/Davgood Kirshot

A fő veszélyt ezekre az édesvízi megafaunákra a túlhalászat jelenti, húsukért, bőrükért, ikráikért, tojásaikért fogják ki az állatokat. Az édesvízi nagytestű halak populációjának hanyatlásához hozzájárul a szabadon folyó folyók eltűnése, a duzzasztógátak megakadályozzák a halakat abban, hogy eljussanak ívási területeikre és a táplálékban gazdag helyekre. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a világ nagy folyóit felszabdalják a duzzasztógátak, és további 3700 nagy gátat terveznek vagy már építenek, amelyek elzárják szabad folyásukat.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a célzott fajmegőrző programoknak köszönhetően 13 megafaunafaj populációja, köztük a zöld tokféléké és az amerikai hódé stabil vagy növekszik az Egyesült Államokban. Ázsiában a kúposfejű delfin populációja a Mekong völgyében először növekedett húsz év után.

Európában hatékony, átfogó fajmegőrző stratégiát nehéz megvalósítani, főként az államok közötti politikai határok és a környezetvédelmi tudatosság eltérő mértéke miatt. Ennek ellenére az eurázsiai vagy európai hódot sikerült visszatelepíteni számos térségbe – írták a kutatók.

édesvízi fajok
hal
szaporulat
hód
krokodil
folyami delfin
teknős
tok
kutatás

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű