Ugrás a tartalomra
Pixabay/Georg_Wietschorke/illusztráció

Veszélyben van a hósármány a klímaváltozás miatt

2020.02.03
14:30
2020.02.03
14:36
Forrás
greeninfo.hu
Az apró testű madár északi vidékeken él, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában.

Télen délebbre vándorol, és a Kárpát-medencében is rendszeresen megfordul, a Hortobágy gyakori vendége. A greeninfo.hu szakértője szerint a hósármány most azért van veszélyben, mert a rovarok populációs csúcsa korábbi időpontra tolódott, így mire kikelnek a hósármány fiókái, már nincs elég táplálék, amivel elláthatná őket. A klímaváltozás miatti csúszás következtében évről évre kevesebb, megfelelően táplált utód marad fenn. A piszkosfehér testű, sötét szárnyú madarat emellett más veszélyek is fenyegetik: a klímaváltozás miatt például a vörös róka is megjelent a hósármány élőhelyén, veszélyeztetve a fészekben pihenő tojásokat.

madár
Grönland
Izland
Skandinávia
klímaváltozás
hósármány

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű